Neskončna zgodba o novi Umetnostni galeriji Maribor znova na ničelni točki

Epilog: Namesto kulture se bo v nekdanji objekt SKD na enem osrednjih trgov v Mariboru vselil dispečerski center.

Objavljeno
01. junij 2016 12.59
Posodobljeno
01. junij 2016 15.00
tre_UMETNOSTNA GALERIJA V MARIBORU
V. U.
V. U.

Zamisel za umestitev Umetnostne galerije Maribor v prostore nekdanje Službe družbenega knjigovodstva na Trgu Leona Štuklja v središču Maribora je, kaže, dokončno padla v bližnjo Dravo.

Kot sporoča direktorica ustanove Breda Kolar Sluga, sestanek na to temo, ki so ga sklicali minuli petek, za UGM ni bil uspešen. Sklicali so ga zaradi napovedi, da bo v prostore SKD umeščen dispečerski center za reševalce.

Na sestanek v Mariboru sta bila povabljena ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in minister za kulturo Anton Peršak, vendar pa je naposled potekal v Ljubljani.

Na njem so bili prisotni Kolar Celarčeva in Peršak z več predstavniki ministrstva za kulturo, predstavniki ministrstva za javno upravo in drugih služb, župan Mestne občine Maribor dr. Andrej Fištravec, predstavnik Projektne pisarne Maribor Dejan Flakus in Breda Kolar Sluga.

Razplet sestanka za UGM ni bil uspešen, saj se je po besedah Sluga Kolarjeve dogovor med Kolar Celarčevo, predstavniki ministrstva za javno upravo in županom Fištravcem oblikoval v smeri, da bo v nekdanji SDK pristal dispečerski center. Poudarjena je sicer bila možnost, da gre za začasno umestitev.

»O taki potezi ne bi smeli niti razmišljati, kaj šele, da bo zdaj uresničena«

»Odločitev je seveda slaba za dejavnost Umetnostne galerije Maribor, vsekakor pa je slaba tudi za trajnostni razvoj Maribora,« je po sestanku zapisala Sluga Kolarjeva. »Infrastrukturni projekt Umetnostne galerije Maribor je s to potezo ponovno na ničelni točki. Ker se procesi v vzdušju Kafke ponavljajo že deset let, predsednika vlade in župana Mestne občine Maribor ponovno pozivamo, da določita odgovorne nosilce projekta, ki bodo imeli kompetence in odgovornost projekt pripeljati do zaključka.

Prelaganje odgovornosti, sprenevedanja in izčrpavanja sredstev in kadra se morajo zaključiti, a jasno je tudi, da rešitev ne bo mogoča, vse dokler ne bo infrastrukturni projekt Umetnostne galerije Maribor razumljen in obravnavan kot infrastrukturni projekt državnega pomena, kar je za projekt takšnega obsega in pomena tudi edino logično.

Umestitev dispečerskega centra v manjši del izpraznjene stavbe v samem mestnem središču je izredno slaba poteza. O taki potezi ne bi smeli niti razmišljati, kaj šele, da bo zdaj uresničena. Javnosti v presojo prepuščam, ali v Mariboru res ni bilo primernejšega prostora za dispečerski center in ali so bili postopki vodeni tako, kot bi si meščani in državljani želeli in pričakovali od državne in mestne oblasti.«