Nocoj v Vžigalici inventura fotoesejev Jožeta Suhadolnika

Delov fotograf in v preteklosti urednik fotografije se bo na razstavi Fotozgodbe: 35 predstavil s 14 osrednjimi fotografskimi cikli.

Objavljeno
23. junij 2016 15.33
V. U.
V. U.

Program razstav aktualnih Fotoničnih trenutkov − Meseca fotografije bo danes ob 19. uri v ljubljanski Galeriji Vžigalica prišel do končne etape, do odprtja razstave Delovega fotoreporterja Jožeta Suhadolnika z naslovom Fotozgodbe: 35.

Naslov odseva število let, ki jih je fotograf, v preteklosti tudi urednik Delove fotografije, doslej posvetil avtorskemu beleženju sveta s pomočjo svetlobe, optike in kemije, napovedani izbor pa obeta inventuro najboljšega: 14 avtorskih zgodb, oblikovanih v fotoeseje v tematskem razponu od dokumentiranja različnih subkultur ali kriznih situacij do potopisnih ciklov. Njihova rdeča nit je pravzaprav odsotnost rdeče ali katere koli druge barve z izjemo črne, bele in vmesnih odtenkov.

Ljubitelj fotografske klasike

Suhadolnik je znan kot ljubitelj fotografske klasike, ki ne priznava nefotografskih sredstev, in je avtentičen odraz tega, kar se avtorju zgodi, fotografska ekspresija. Na ogled bodo cikli Istanbul, Černobil, Armenija, Jutra v Rusiji, Zatolminski sirarji, Eritreja, Cirkus, Punk, Mehika, Rawnski pustovi, Begunci, CUDV, Trbovlje in Auslenderji.

Avtorsko kilometrino si je začel nabirati že v osemdesetih letih prejšnjega stoletja in spada v generacijo fotografov, ki so jih lansirala leta ljubljanske alternative. Prvič je že leta 1984 razstavljal v ljubljanskem Škucu, v preteklosti pa ob objavah v Delu in Delovih edicijah fotografiral predvsem za Mladino in Dnevnik ter agencije Bobo, Associated Press in European Press Agency.

Nazadnje je predlanskim pri londonski založbi Akina Books na temo alternative osemdesetih izdal knjigo Balkan Pank, ki je že razprodana, letos pa pri novomeški Gogi še knjigo Balkan Pank II.

Razstava bo na ogled do 28. avgusta. Jutri ob 17. uri bo po njej vodstvo s Suhadolnikom in kustosom, enako ob koncu razstave, 25. avgusta.

Portret kiparja Jakova Brdarja. Foto: Jože Suhadolnik

Iz serije Rawnski pustovi. Foto: Jože Suhadolnik

Iz serije Auslenderji, Romunija. Foto: Jože Suhadolnik

Iz serije Begunci. Foto: Jože Suhadolnik

Iz serije Istanbul. Foto: Jože Suhadolnik

Iz serije Cirkus. Foto: Jože Suhadolnik

Iz serije Balkan Pank. Foto: Jože Suhadolnik

Iz serije Jutra v Rusiji. Foto: Jože Suhadolnik

Iz serije Armenija. Foto: Jože Suhadolnik

Iz serije Eritreja. Foto: Jože Suhadolnik