Slikar Samuel Bak, od židovskega geta do muzeja

Že kot deček je razstavljal med nemško okupacijo Vilne, ki jo je po čudežu preživel, zdaj so odprli muzej z njegovim imenom.

čet, 07.12.2017, 21:00

Otvoritev muzeja Samuela Baka v prestolnici Litve Vilni ni bilo običajna. Danes 84-letni slikar, ki živi v Združenih državah Amerike, je namreč na tem mestu že razstavljal. Bilo je pred 75 leti, ko je kot devetletni fantič prikazal svoja dela v tamkajšnjem židovskem getu.

V skupnosti, ki je tedaj štela med 70.000 in 80.000 duš, jih je vojne strahote preživelo komaj 200. Bak je imel to srečo.

Politični zemljevid Evrope se je od tistih časov temeljito spremenil. Vilna je bila tedaj še del Poljske, Samuelovo družino so 6. septembra 1941 preselili v enega izmed obeh getov, kjer so nastanili okoli 35.000 Židov, kolikor jih je še ostalo v mestu. Tu je doživel vse strahote vojne. Leto kasneje je nadarjeni otrok v getu razstavil svoja prva dela, slike in risbe majhnih formatov, na katerih so mnogi prepoznali velik talent.

Za plačilo s kartico, Paypalom ali preko UPN (plačilni nalog), obiščite stran www.delo.si/digitalno in izberite paket po vaši meri. Imamo tudi takega z izdatnim popustom za naročnike na našo tiskano izdajo! Nato sledite navodilom za registracijo, v sklopu katere boste sklenili tudi digitalni naročniški paket.


Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Delo d.o.o.
Preberite posebne pogoje, povezane z digitalnimi naročninami.
Prijavi sovražni govor