Po skoraj desetletju in pol odkrili ukradeni mojstrovini iz Van Goghovega muzeja

Italijanska policija je sliki odkrila v sklopu širše preiskave organiziranega kriminala. Kdaj se bosta vrnili v Amsterdam, še ni znano.

Objavljeno
30. september 2016 16.21
V. U., STA
V. U., STA
V Italiji so odkrili sliki nizozemskega slikarja Vincenta Van Gogha (1853−1890), ki sta bili pred dolgimi leti ukradeni iz Van Goghovega muzeja v Amsterdamu. Sliki Pogled na morje v Scheveningenu in Farani odhajajo iz protestantske cerkve v Nuenu sta v precej dobrem stanju, kdaj ju bodo vrnili v Amsterdam, še ni znano.

Italijanska policija je sliki našla v sklopu širše preiskave organiziranega kriminala, ki ga je vodilo italijansko državno tožilstvo, je poročal britanski BBC.

Slika z naslovom Pogled na morje v Scheveningenu je ena od dveh morskih krajin, ki jih je Van Gogh naslikal v času, ko je še živel na Nizozemskem. Delo iz leta 1882 prikazuje razburkano morje pod nevihtnim nebom, nastalo pa je v obdobju, ko je živel v Haagu.

Delo Farani odhajajo iz protestantske cerkve v Nuenu iz leta 1884 je naslikal za svojo mater in očeta, ki je od leta 1882 maševal v cerkvi. Ko je oče leta 1884 umrl, je dodal ljudi, ki gredo proti cerkvi, med njimi ženske, ki v znak žalovanja nosijo rute.

Tatovi so v muzej prišli čez streho v noči s 6. na 7. september 2002. Pri tem so si pomagali z lestvijo, da so razbili okno v prvem nadstropju, pa so uporabili kladivo. Sliki so sneli s stene glavne razstavne dvorane, kraja pa je tedaj sprožila kritike na račun varnosti v največjih svetovnih muzejih.