Požlep z Manhattna priplul v Ljubljano

Slikar in vizualni umetnik predstavlja odtise domorodcev na najgosteje naseljenem otoku.
Objavljeno
10. november 2017 12.05
Mark Požlep
Brane Piano
Brane Piano
Ljubljana − V Centru in Galeriji P74 bo do konca novembra na ogled še ena razstava oziroma projekt uveljavljenega, nagrajevanega in plodovitega Marka Požlepa (1981). Njegov novi »vodni« umetniški projekt Blueprint for Revolution je nastal med dvomesečno umetniško rezidenco v New Yorku, ki si jo je prislužil lani kot zmagovalec Nagrade OHO za mlade vizualne umetnike. Pred dnevi je bila na Ptuju in v Ljubljani premiera predstave Naj bo konec lep, za katero je Požlep prispeval sceno in video, pred tem je v Mini teatru poskrbel za scenografijo v Natanovih otrocih, v okviru Borštnikovega srečanja je v Mariboru izvedel na OHO-ju nagrajeno Stranger than Paradise/Bolj čudno od raja, v Galeriji Ravne pa bo njegov projekt Otok, ki ga je izvedel v belgijskem Antwerpnu, na ogled še do začetka decembra.

Požlepovi »vodni« projekti, umetniški performansi z vodo in na njej, se ob njegovem siceršnjem slikarskem in kiparskem delu vlečejo vse od niza umetniških akcij pod naslovom Whatever Happened to Major Tom iz začetka desetletja, najbolj impresivno pa so kulminirali leta 2015 z napornim in dolgotrajnim projektom Hogshead 733.

Umetniškega projekta, ki je nastal v ameriški rezidenci in je zdaj na ogled v Centru in Galeriji P74, torej Blueprint for Revolution, se je spet lotil (tudi) fizično. V kanuju je obplul otok Manhattan med rekami Hudson, East in Harlem ter beležil znamenja sedanjosti in preteklosti. »Gledalcu odpira številne interpretacije: od romantične dimenzije odkritij in novih priložnosti do tematike osvajanja in zasedanja, preživetja. Kanu je kot plovilo tesno povezan z zgodovino otoka, kar dodatno potrjujejo tudi drugi elementi razstave. Poleg videa, ki dokumentira potovanje s panoramo rek, mostov in značilne arhitekturne krajine, Požlep začrta tudi osnovni zemljevid otoka z napisom »mana hatta«,« so v galeriji zapisali razstavi na pot.

Med bivanjem v New Yorku je Požlep poiskal potomce prvotnih prebivalcev Manhattna, Ramapough Lunaape oziroma Indijance Lenape, v katerih jeziku »mana-hatta« pomeni otok številnih hribov. Indijanci Lenape še vedno niso uradno priznani kot indijansko pleme, Požlepovo potovanje s kanujem pa ponavlja njihove nekdanje vodne poti. Fotografijam s plovbe je na razstavi Požlep dodal svoje risbe z upodobitvami fiktivnih prizorov iz romanov Karla Maya, ki ponazarjajo »romantične in rasistične motive superiornega belca«.