Tinta: Pred vrati so dnevi avtorskega stripa

Osrednji gostje festivala, naslednika Stripolisfesta, bodo Britanka Kate Evans, Francoz Boulet in Srb Aleksandar Zograf.

Objavljeno
10. oktober 2017 11.40
Posodobljeno
10. oktober 2017 12.00
V. U., STA
V. U., STA

Na različnih ljubljanskih prizoriščih se bo danes začel osrednji festival stripa Tinta. Naslednik Stripolisfesta ljubiteljem stripa ves mesec ponuja razne dogodke, od razstav, filmskih projekcij in delavnic do druženj z avtorji in založniki.

Festivalski dogodki bodo predstavili tako aktualne domače izdaje kot širši pogled na položaj in kondicijo te umetnosti.

Osrednji del festivala bo potekal od danes do sobote, stripovsko obarvan pa bo skorajda ves oktober, saj so organizatorji poskrbeli tako za predfestivalsko ogrevanje, v katerem je med drugim letošnji nagrajenec Prešernovega sklada Tomaž Lavrič predstavil strip Ekstremni športi 3, kot za ohlajanje. Poleg tega bo Tinta segla še v Radovljico in Maribor.

Razstave, pogovori z gosti, sejem ...

Pri festivalu je moči združilo več ljubljanskih zavodov, ki so pripravili razstave, delavnice, pogovore, sejem stripov, predstavitve svežih stripovskih izdaj in podpisovanja, dražbo stripovskih originalov, branje stripov v živo, filmske projekcije in druženja. Dogodki bodo predstavili tako aktualne domače stripovske izdaje kot širši pogled na položaj in ustvarjalno kondicijo devete umetnosti pri nas.

Slovenski strip ima namreč po oceni organizatorjev letos kar nekaj razlogov za praznovanje: mineva 90 let od objave prvega slovenskega stripa Zamorček Bu-ci-bu Milka Bambiča, revija Stripburger praznuje četrt stoletja izhajanja, Lavrič pa se je »končno zapisal tudi med nagrajence Prešernovega sklada». Lavrič je tudi avtor letošnje festivalske podobe, škrata Tinte.

Francoz Gilles Roussel oziroma Boulet je napovedan kot kralj strip bloga. Foto: Arhiv Tinte

V goste poleg številnih domačih stripovskih ustvarjalcev prihajajo angleška striparka in aktivistka Kate Evans, francoski hitrorisec in eden najbolj branih spletnih striparjev na svetu Boulet, legenda srbske podtalne stripovske scene Aleksandar Zograf, madžarski zinovski festival Ukmukfukk ter ekipa nizozemskega umetnika Daana Brinkmanna z uličnim robotskim tiskalnikom Kredkom.

Festival Tinta je bogatejša različica Stripolisfesta, ki je potekal v Ljubljani med letoma 2013 in 2016 in se je rodil iz rednih mesečnih stripovskih večerov v Kinu Šiška. Skozi leta je iz enodnevnega dogodka prerasel v festival, ki se letos pod novim imenom predstavlja v najbogatejši različici doslej.

Svojevrstni avtorski nadrealizem Aleksandra Zografa je že dolgo znan tudi v Sloveniji. Foto: Arhiv Tinte.