Prihodnje leto največa retrospektiva Davida Hockneyja doslej

Eden osredjih povojnih britanskih slikarjev bo prihodnje leto osemdesetletnik, njegovo retrospektivo napovedujejo v muzeju Tate Britain.

Objavljeno
23. september 2016 13.55
V. U.
V. U.

»Kako ustvariš sliko, vredno spomina? Tega v resnici ne ve nihče. Taka je slika The Bigger Splash, enako Gospod in gospa Clark s Percyjem, toda ko ju ustvarjaš, tega ne veš. Formula ne obstaja. Če bi, bi bilo veliko več slik, vrednih spomina, a jih ni prav veliko. Večino zlahka pozabimo, mar ne?«

To so besede legende povojnega britanskega slikarstva Davida Hockneya v kratkem videu, ki so ga v Galerijah Tate objavili kot napovednik najobsežnejše pregledne razstave tega slikarja. Februarja jo bodo odprli v matičnem muzeju Tate Britain.

V njem obljubljajo izbor najznamenitejših Hockneyjevih slik, risb, grafik, fotografij in videov iz različnih obdobij šestdesetletne kariere slikarja, ki je pred kar nekaj leti obiskal tudi Ljubljano, ko se je kot zmagovalec ene izdaj tukajšnjega Mednarodnega grafičnega bienala predstavil z razstavo.

V ljubljanski Mali galeriji so ga sicer samostojno predstavili že izjemno zgodaj, leta 1967, kar pomeni, da je Moderna galerija zapisana med ustanovami, v katerih so pripravili njegove prve razstave.

Skorajšnji osemdesetletnik še vedno strasten slikar in kadilec

Julija prihodnje leto bo slikar, znan tudi kot strasten kadilec, star okroglih osemdesetih let. Še vedno intenzivno ustvarja. Rodil se je leta 1937 v delavskem Bradfordu v Veliki Britaniji, študiral na Royal College of Art v Londonu, kot izreden talent pa prodrl v okviru britanskega poparta.

Kasneje se je za več desetletij preselil in delal v Kaliforniji. Že dolgo odkrito homoseksualni umetnik je nekoč pojasnil, da je od konca šestdesetih let veliko lažje deloval v Kaliforniji kot homofobni domovini, kasneje pa se mu je zazdela Kalifornija dolgočasna. Vrnil se je domov.

V osnovi klasik pop arta je sicer v različnih obdobjih razvil različne slogovne pristope in eksperimentiral z različnimimi mediji, vse od fotografije, videa in scenografije, kot slikar pa je znan po neštetih portretih in drugih figuralnih upodobitvah, seriji kompozicij s kalifornijskimi bazeni, upodobitvah ljubimcev in hišnih ljubljenčkov ali po, denimo, ogromnih krajinah.

Partnerja Galerij Tate pri razstavi bosta pariški Centre Pompidou in newyorški Metropolitanski muzej, odprtje bo 9. februarja prihodnje leto.