Prva razstava »ere #jaztudi«?

V londonski Kraljevi galeriji so že pred meseci dvignili medijski prah z napovedjo, da bodo na razstavi izenačili število golih moških in žensk.
Fotografija: Titian: Venera, okoli 1520, iz zbirke Nacionalne galerije Škotske v Edinburghu. FOTO: Wikipedia
Odpri galerijo
Titian: Venera, okoli 1520, iz zbirke Nacionalne galerije Škotske v Edinburghu. FOTO: Wikipedia

Najtežje pričakovana, že pred meseci dokaj razvpita londonska razstava je odprla vrata. V elitni Kraljevi akademiji v britanski prestolnici, kjer velja za dogodek sezone, si je mogoče od danes ogledati razstavo Renesančni akt, v izboru katere mrgoli mojstrovin najpomembnejših evropskih umetnikov iz časa pred – okvirno – polovico tisočletja, obdobja renesanse.

Rafael: Tri gracije, 1517-18. FOTO: Royal Collection Trust
Rafael: Tri gracije, 1517-18. FOTO: Royal Collection Trust


Na ogled so umetnine Leonarda da Vincija, Rafaela, Michelangela, Tiziana, Albrechta Dürerja ali Lucasa Cranacha st., če se omejimo le na največja imena, seveda ob teh še mnogih drugih, ki so na najrazličnejše načine in v najrazličnejših motivnih kontekstih upodabljali gola telesa ter utrjevali predstavo o renesančni lepoti, ki je obveljala za umetnostni kanon in vplivala tudi na mnoge kasnejše umetnike. Človeško telo se je v 15. in 16. stoletju na izjemen vrnilo v središče pozornosti likovne umetnosti, pogosto brez odvečnih tkanin.

Michelangelo: Moški akt z oznakami proporcev, okoli 1515 -20. FOTO: Royal Collection Trust
Michelangelo: Moški akt z oznakami proporcev, okoli 1515 -20. FOTO: Royal Collection Trust


Zakaj je razstava še zlasti težko pričakovana in že vnaprej tudi kritizirana? Ker so direktor Kraljeve galerije Tim Marlow in kustosi razstave že pred meseci odmevno napovedali, da se bodo pri izboru držali kriterija »spolne uravnoteženosti«.

Leonardo da Vinci: Študija anatomije ramena in vratu, 1510-11. FOTO: Royal Collection Trust
Leonardo da Vinci: Študija anatomije ramena in vratu, 1510-11. FOTO: Royal Collection Trust


V nekaterih britanskih medijih so že ocenili, da gre za prvo razstavo v »eri #jaztudi«. Je gibanje seglo tudi do umetnostne zgodovine izpred davnih stoletij? Obiskovalke in obiskovalci razstave bodo sodeč po obljubah tokrat deležni enakega števila ženskih in moških aktov.

V muzeju so se na kritike in povezovanja z gibanjem sicer hitro odzvali, rekoč, da je bilo v času renesanse umetnikom moško telo v enaki meri zanimivo kot žensko.

Komentarji: