Riemerjevi »Velázquez«, »Rembrandt« in »Cézanne« ostali neprodani

Stečajni upravitelj Riemerjevega Gradirja je prejel več ponudb, a niso prepričale. Sledila bo dražba, potrditi jo mora sodišče.

Objavljeno
17. marec 2017 13.43
V. U.
V. U.

Prvi poskus prodaje trojice slik iz zgodbe o stečaju podjetja Gradir in o nikoli odplačanem, 7,5 milijona težkem kreditu Franca Riemerja, doseženega pri NLB na podlagi cenitve razvpitega sodnega cenilca Janeza Mesesnela, ni bil uspešen.

Stečajni upravitelj Gradirja Jernej Goričar je minuli mesec objavil vabilo k zbiranju nezavezujočih ponudb zanje (nezavezujočih le za prodajalca). Odzvalo se je več ponudnikov, a višina njihovih ponudb ni prepričala.

Goričar danes, po izteku postopka, njihovega konkretnega števila in ponujenih zneskov ni želel javno predstaviti, napovedal pa je vnovično prodajo slik na dražbi, ki jo mora s sklepom potrditi še sodišče.

Najprej fiktivni milijoni, potem drobiž

Kot smo že pisali, je ponovna cenitev cenilca Pavla Toplaka vrednost slik, po Mesesnelovih ocenah vrednih milijone, radikalno znižala na le nekaj tisočakov. Najrazvpitejši v trojici je Nejeverni Tomaž, nekoč predstavljen kot izdelek Diega Velázqueza, ki ga je Mesesnel ocenil na neverjetnih osem milijonov, Riemer pa potem zastavil za milijonski kredit NLB.

Terjatev je medtem končala v DUTB. Nova vrednost? Toplak je sliko ocenil na 8 do 10 tisočakov, kot delo anonimnega slikarja iz 17. stoletja. Tudi raziskave so vgravirani podpis na njej potrdile kot ponarejen.

Preostali sliki, ki nista bili del prijateljskega bančnega kredita naše osrednje banke in sta v stečajni masi Gradirja, imata prav tako »dodatke«. Menjalka denarja, ki jo je Mesesnel ocenil na 1,5 milijona, ima dodano mnenje nekega dr. phil. Klausa Roberta Zellerja iz Nemčije, ki jo je zelo radodarno pripisal krogu samega Rembrandta, Toplak pa je v njej prepoznal le anonimno delo iz tretje četrtine 19. stoletja v vrednosti od 3000 do 4000 evrov.

Tretja slika, Tihožitje, pa ima na okviru celo tablico z napisom »Cezanne« (brez ostrivca ne črki e ...). Mesesnelova cenitev je bila spet stratosferska, okrogel milijon, Toplakova pa 1800 evrov.

Že čez dobrih deset dni, 28. marca, bodo na javni dražbi ponudili tudi Riemerjevo vilo iz leta 1890 v Slovenskih Konjicah. Izklicna cena za vilo s 774,58 kvadrata neto površin je 568 tisočakov brez morebitnih davkov in stroškov.