Sejem ilustracije na Vodnikovi domačiji

Med 1. in 29. decembrom v Vodnikovi domačiji v Ljubljani. Odprtje razstave in sejma bo danes ob 17. uri.
Fotografija: Utrinek z odprtja lanskega sejma. FOTO: Nada Žgank
Odpri galerijo
Utrinek z odprtja lanskega sejma. FOTO: Nada Žgank

Na Vodnikovo domačijo se danes že četrtič vrača decembrski Sejem ilustracije. Med 1. in 29. decembrom bodo v galeriji na ogled in na prodaj dela 28 ilustratorjev različnih generacij. Poleg rednih razstavljavcev, kot so Zvonko Čoh, Marjan Manček in Hana Stupica, se bodo letos prvič predstavili Liana Saje Wang, Polona Filiplič, Sanja Zamuda, Lea Zupančič, Gašper Kranjc in Marija Prelog.

Vodja galerije in ilustratorka Maša P. Žmitek je povedala, da so z izborom ilustratorjev, ki so se bolj ali manj prosto odločali za motive, poskusili zajeti čim več področij, od knjižne do znanstvene ilustracije. Trudila se je, da bi bili na sejem vključeni tudi avtorji s slovenskega etničnega obrobja. Med njimi je beneška avtorica Vesna Benedetič, s katero hkrati napovedujejo januarsko razstavo ilustratorjev iz Benečije.


Prevladujejo odtisi


Na sejmu prevladujejo odtisi, pa ne le zato, ker so dostopnejši, temveč tudi zato, ker avtorji čedalje težje dajo iz rok originale. Med ilustracijami prevladujejo tiste za otroke, del ilustracij pa nagovarja tudi starejše občinstvo; med njimi ilustracije Marte Bartolj k pesmim Toneta Pavčka.

Sejem bo spremljal pester program. Med drugim napovedujejo sejemski dan z ilustratorji (15. decembra od 12. do 18. ure), obisk in predavanje Cirila Horjaka (dr. Horowitz, 9. decembra ob 11. uri), pripovedovalsko predstavo ob animiranih ilustracijah s Špelo Frlic, ilustratorko Tanjo Komadina, animatorko Andrejo Goetz in glasbenikom Andrejem Fonom (16. decembra ob 11. uri) ter Hišo zgodb z raziskovanjem Vodnikove domačije ter pravljičnimi kotički z ilustratorji in pripovedovalci (23. decembra ob 11. uri).

Komentarji: