Deloskop izpostavlja: Tugo Šušnik in njegov »groundzero« v obliki kroga

Bežigrajska galeriji 2, Ljubljana. Odprtje razstave nocoj ob 19. uri.

Objavljeno
28. oktober 2016 18.22
V. U.
V. U.

V Bežigrajski galeriji 2 v Ljubljani bodo znova omogočili javni stik z vsestransko umetnostjo Tuga Šušnika, slikarja in nekdanjega enfanta terrible sodobne slovenske umetnosti, znanega po angažmaju v okviru nove podobe, ob tem pa predvsem po zanimivih pristopih k abstrakciji, v okviru katere je, denimo, soočal različne, geometrične in ekspresivnejše oblike ali ustvarjal nenavadne svetove abstraktnih oblik.

Njegova tokratna razstava z naslovom Krog v podobi. Slike 1980–2015 bo pregledna in, kot napoveduje naslov, osredotočena na dela s formo kroga, eno temeljnih v repertoarju Šušnika, ki velikokrat posega po osnovnih geometrijskih oblikah. »Krog je oblika 'zen', najpreprostejša, najbolj osnovna.

Bolj preproste oblike ne more biti, bolj preprosta oblika ne eksistira. Krog je bazično stanje univerzuma,« zapiše sam in doda: »Krog je zame internalizacija, je moj 'vortex' v točko '0' – moj 'ground zero'.« Razstava bo hkrati nadaljevanje skupinskega projekta Krog v podobi, ki so jo v Bežigrajski galeriji 2 realizirali že v sezoni 2011, na ogled pa bo do 20. decembra. Na fotografiji slika V. U. Foto arhiv Moderne galerije