Sliko, vredno milijone, odkrili nad štedilnikom starejše ženske

Lastnica slike iz mesta Compiegne nedaleč od Pariza ni vedela, da vsakodnevno občuduje izdelek znamenitega Cimabua.
Fotografija: 27. oktobra bodo sliko poskušali prodati na dražbi v Senlisu, njeno vrednost ocenjujejo na štiri do šest milijonov evrov. FOTO: Philippe Lopez/AFP
Odpri galerijo
27. oktobra bodo sliko poskušali prodati na dražbi v Senlisu, njeno vrednost ocenjujejo na štiri do šest milijonov evrov. FOTO: Philippe Lopez/AFP

Znani »saj ni res, pa je« v svetu umetnostnih odkritij velikokrat pomeni, da res ni res, a bo tokrat nemara drugače. Mednarodni tisk poroča o odkritju majhne, a dragocene slike izpred več kot sedmih stoletij, ki jo je ustvaril domnevno sam Cimabue (okoli 1240–1302), znameniti srednjeveški firenški slikar, ki velja tudi za učitelja enega najvplivnejših slikarjev vseh časov, Giotta.

Cimabue s pravim imenom Cenni Di Pepi je živel v 13. stoletju in dočakal vznik 14., že dolgo pa velja za enega prvih velikih italijanskih slikarjev, ki je prekinil trdoživo srednjeveško bizantinsko tradicijo in nakazal nove možnosti izraza. Bil je pionir na poti k naturalizmu, značilnem za Giotta in niz umetniških šol, ki so iz tega izšle.



Kot poroča AFP, so v mestu Compiegne nedaleč od Pariza v stanovanju starejše ženske odkrili malo tablo s Kristusovim zasmehovanjem. Visela je nad štedilnikom v njeni kuhinji, ko je prišla v roke poznavalcem, pa so jo prepoznali kot nekdanji del večjega poliptiha z motivom Kristusovega pasijona, ki ga je Cimabue ustvaril okoli leta 1280. Sestavljalo ga je osem podob, dve od njih visita v stalnih zbirkah Nacionalne galerije v Londonu in Zbirke Frick v New Yorku.
 

Vrednost od štiri do šest milijonov evrov


Lastnica je o svojem »kuhinjskem okrasu« menila, da gre le za staro ikono, a ko jo je odnesla v oceno, jo je rezultat preiskave gotovo presenetil. 27. oktobra bodo sliko poskušali prodati na dražbi v Senlisu, njeno vrednost ocenjujejo na štiri do šest milijonov evrov.

Da je Cimabuova, je prepričan umetnostni poznavalec Eric Turquin, ki je medije pred kratkim polnil tudi z vztrajanjem, da je slika Judita in Holofern, ki so jo odkrili na enem izmed podstrešij v Toulousu, nedvomno Caravaggieva in vredna od sto do 150 milijonov evrov. Tudi za to sliko je bila napovedana dražba, a so jo z nje dva dneva pred predvidenim datumom umaknili. Domnevno so jo prodali že pred tem, a zneska prodaje niso objavili.

Komentarji: