Sodišče prepovedalo pot ikonične Leonardove risbe iz Benetk v Louvre

Vitruvijskega človeka Leonarda da Vincija ne bo na razstavi v Louvru, čeprav je bila izposoja dogovorjena.
Fotografija: Lenardo da Vinci je risbo Proporci človeškega telesa po Vitruviju, znano kot Vitruvijski človek, ustvaril okoli leta 1490. FOTO: Wikipedia
Odpri galerijo
Lenardo da Vinci je risbo Proporci človeškega telesa po Vitruviju, znano kot Vitruvijski človek, ustvaril okoli leta 1490. FOTO: Wikipedia

V Louvru bodo 24. oktobra odprli težko pričakovano razstavo Leonarda da Vincija, ki bo osrednji dogodek ob 500. obletnici smrti tega univerzalnega genija renesanse.

Če iz Louvra še ni novic glede morebitne prisotnosti razvpitega Odrešenika sveta na razstavi, ki je po rekordni ceni 450 milijonov dolarjev pristal v lasti savdskega princa in zatem poniknil – vplivni The Art Newspaper je pred kratkim objavil, da za to, da bi ga videli v Parizu, tako rekoč ni več možnosti –, je včerajšnja novica iz Italije ta, da v Pariz ne bo odpotovala niti ikonična risba Človeški proporci po Vitruviju. O tem poročajo številni italijanski mediji.


 

Nepričakovani udarec ministrstvu v Rimu


Izposoja risbe, ki jo stalno hranijo v beneških Galerijah Akademije, je bila že dogovorjena, podobno kot izposoja drugih del Leonarda in drugega velikana renesanse, Rafaela, memorandum so podpisali tako predstavniki italijanskega ministrstva za kulturno dediščino, kulturne aktivnosti in turizem kot v Louvru, naposled pa je izposojo včeraj prepovedalo Regionalno administrativno sodišče regije Veneto.

Sodišče je ministrstvu, ki ga vodi Dario Franceschini, v času, ko je bila izposoja dogovorjena, zadalo nepričakovan udarec. Na ministrstvu so potezo sodnikov komentirali kot nerazumljivo. V Louvru so na novico reagirali z le nekaj besedami: o prepovedi začasnega izvoza risbe so jih seznanili, a tega ne komentirajo.

Pobudo sodišču za preprečitev izposoje risbe je sicer sprožila neprofitna organizacija Italia Nostra in bila pri tem uspešna.

Komentarji: