Spomenik angleškim nogometnim tragedijam prodan za okoli 600.000 evrov

Razvpiti kipar Maurizio Cattelan je na njem izpisal dolgo serijo angleških nogometnih porazov.

Objavljeno
11. marec 2015 16.42
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Maurizio Cattelan, nekoč medijsko razvpit in temu ustrezno tržno zelo visoko ocenjen italijanski vizualni umetnik po rodu iz Padove, je njega dni javnost buril predvsem s skulpturama La Nona Ora (Deveta ura, 1999) in hiperrealističnim portretom papeža Janeza Pavla II., na katerega je – v sozvočju z rekom, naj prvi vrže kamen, kdor je brez greha – nebo izstrelilo težak meteorit, ali On (2001) s podobo Hitlerja, klečečega v molitvi, ki ga je razstavil v nekdanjem varšavskem getu. Zdaj je spet zaslužen za novico.

Pri Sotheby's v Londonu so, kot poroča BBC, za 425.000 tamkajšnjih funtov (dobrih 600.000 evrov) prodali njegov spomenik, posvečen Angliji, ki ima to alternativno posebnost, da ne slavi zmag nekdanjega imperija, ampak bridke poraze. Tragedije na tej ali oni sveti travi. Slavi poraze britanske nogometne reprezentance med letoma 1874 in 1998.

Cattelan je dobra dva krat tri metre velik spomenik iz črnega granita ustvaril leta 1999, nanj pa zapisal dolgo serijo porazov, od tistega proti Škotom davnega leta 1874 (z rezultatom 2 proti 1 za slednje) do poraza proti Romunom na svetovnem prvenstvu v Franciji leta 1998 (znova 2 proti ena, za prve). Tudi uspešen kupec, ki se je dražbe udeležil preko telefona, je po poročanju AFP doma v Franciji, odločitev za prodajo spomenika pa je padla za lanskim svetovnim prvenstvom, od katerega se je Anglija poslovila že v skupinskem delu tekmovanja. Po porazih proti Italiji in Urugvaju.

Rezultat prodaje sicer ni bil ravno rekorden. Pri Sotheby's so ga pred dražbo opremili z estimacijo 400.000 do 600.000 funtov. Vpisa Slovenije na spomeniku ni, štirikrat pa so na njem zabeleženi slabi dnevi Angležev proti naši nekdanji širši domovini ...