Súhi zidôvi Otona Glihe

Bežigrajska galerija, Ljubljana. Odprtje ob 19. uri.
Fotografija: Oton Gliha: Súhi zidôvi XIX 60, 1960, olje platno. FOTO: © Lado Mlekuž/Moderna galerija Ljubljana
Odpri galerijo
Oton Gliha: Súhi zidôvi XIX 60, 1960, olje platno. FOTO: © Lado Mlekuž/Moderna galerija Ljubljana

V Bežigrajski galeriji 2 bodo danes ob 19. uri odprli pregledno razstavo slik in risb Otona Glihe (1914–1999). Akademski slikar slovenskega rodu je preživel mladost v Sloveniji, večji del življenja pa bival na Hrvaškem. Na prvi umetnikovi samostojni razstavi pri nas bodo razstavljena dela, ustvarjena med letoma 1956 in 1974, iz zbirk Moderne galerije Ljubljana, Moderne galerije Zagreb in Muzeja sodobne umetnosti Zagreb.

Otona Gliho so od leta 1955 privlačile pokrajine s kraškimi suhozidovi. Veliko del, ustvarjenih v izjemnih barvnih odtenkih, je naslikal na otoku Krk. Avtor spremne besede Željko Marciuš je zapisal, da prisotnost Otona Glihe kot slikarja pisave, slikarja zemlje in slikarja kulture uteleša eno izmed avtorjevih zamišljenih pa tudi prvotnih slikarskih izvorov: slikarjevo osebno vizijo lastne domišljije in nikoli do konca razdelane sinhronosti med staroslovansko glagolico, vklesano v kamen, in tipskimi prisvojenimi primorskimi suhozidi – gromačami.

Za Gliho je značilna postopna redukcija videnega, njegovega transponiranja igre med konkretnim krajinskim motivom in njegovim postopnim abstrahiranjem v svojevrsten avtorski pečat. Oton Gliha se je rodil 21. maja 1914 v Črnomlju. Med letoma 1933 in 1937 je študiral slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti v Zagrebu. V letih 1938 in 1939 je študiral v Parizu. Živel je v Zagrebu, kjer je 19. junija 1999 tudi umrl.

Komentarji: