Ukradeno 100-milijonsko de Kooningovo mojstrovino našli v spalnici mirnih upokojencev

Upodobitev ženske figure Willema de Kooninga z naslovom Woman-Ochre je bila desetletja ena najdražjih pogrešanih umetnin, žrtev kraje. Epilog zgodbe je nenavaden.
Fotografija: Slika Willema de Kooninga z naslovom Woman-Ochre je iz Muzeja Univerze Arizone izginila dan po zahvalnem dnevu leta 1985. FOTO: arhiv Univerze Arizone/Bob Demers
Odpri galerijo
Slika Willema de Kooninga z naslovom Woman-Ochre je iz Muzeja Univerze Arizone izginila dan po zahvalnem dnevu leta 1985. FOTO: arhiv Univerze Arizone/Bob Demers

Sliko klasika ameriškega abstraktnega ekspresionizma Willema de Kooninga (1904–1997) so že novembra leta 1985, bilo je dan za ameriškim zahvalnim dnevom, ukradli iz Muzeja Univerze Arizona v Tucsonu.

Tedaj sta neznana moški in ženska krajo izvedla tako, da sta zamotila paznika, medtem sliko, katere vrednost danes ocenjujejo na več kot 100 milijonov ameriških dolarjev, izrezala iz okvirja, zatem pa jo zvila in pod oblačili pretihotapila iz muzeja. Odpeljala sta se z rdečim športnim avtom. Tedaj v muzeju še ni bilo video nadzora in tatova nista zapustila prstnih odtisov. Nikoli ju niso odkrili.
 

Odkritje v spalnici
 

Umetnina je bila pogrešana dobrih trideset let, nazadnje pa so jo avgusta lani odkrili v spalnici zakoncev Jerryja in Rite Alter v mestecu Cliff v Novi Mehiki. Odkrili so jo šele po njuni smrti – zadnja je lani umrla Rita –, a le ugibali, ali je bil ta umirjeni par dejansko tisti, ki je izvedel drzno tatvino. Ali pa jo nemara kupil zatem. Jerry je bil upokojeni učitelj glasbe, Rita patologinja na področju govora v šolskem sistemu, oba pa Newyorčana, ki sta se odločila za selitev iz velemestnega vrveža v ruralno okolje Nove Mehike.

Zdaj – leto po odkritju slike – so odkrili še fotografijo, ki nasmejana zakonca prikazuje v Tucsonu, kjer sta dan pred tem, ko se je kraja zgodila, z družino praznovala zahvalni dan. Ob piti. Dediči po njuni smrti de Kooningove mojstrovine niso prepoznali, prepoznal jo je šele antikvar, zatem ko so mu vse antikvarno zanimive predmete iz posesti zakoncev prodali za le 2000 dolarjev.

Umetnina je znova v muzeju, iz katerega je bila ukradena, fotografijo, ki dokazuje, da sta bila zakonca v času kraje blizu muzeja, pa je sedaj z The Arizona Republic delil njun nečak in izvrševalec oporoke Ron Roseman. Povedal je tudi, da sta zakonca z eno samo izjemo vselej vozila rdeče avtomobile.

Komentarji: