V Amsterdamu odkrili dragocen Picassov portret, ukraden pred dvema desetletjema

Z odkritjem mojstrovine, vredne 25 milijonov evrov, si je Arthur Brand še utrdil vzdevek Indiane Jonesa na področju ukradenih umetnin.
Fotografija: Da se Picassova slika nahaja na Nizozemskem, so Arthurja Branda obvestili leta 2015. Med raziskavami je izvedel, da so jo kriminalci uporabljali v medsebojnih poslih z mamili in orožjem. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Da se Picassova slika nahaja na Nizozemskem, so Arthurja Branda obvestili leta 2015. Med raziskavami je izvedel, da so jo kriminalci uporabljali v medsebojnih poslih z mamili in orožjem. FOTO: AFP

Kje vse so lahko dragocene stvaritve Pabla Picassa? Denimo na jahti kakega savdskega šejka. Natanko to se je zgodilo leta 1999, ko je Abdul Mohsen Abdulmalik Al Šejk svojo jahto Coral Island s Picassovim portretom Dore Maar iz leta 1938 pripeljal na popravilo v Antibes na francoski Rivieri.

Tedaj je dragocena upodobitev ene najbolj znanih Picassovih ljubic, sicer fotografinje, slikarke in pesnice, ki je imela, kot znano, po očetu tudi hrvaško poreklo, z jahte izginila neznano kam.

Po kraji se je za sliko, znano tudi pod naslovom Žensko poprsje (Dora Maar), sled izgubila za kar dve desetletji, danes pa je njeno ponovno odkritje objavil nizozemski »lovec« na ukradene umetnine Arthur Brand, v zadnjem času znan tudi kot Indiana Jones na področju umetnosti. Sliko je že pred dnevi predal neki zavarovalnici.




Štiriletni lov za sliko


Raziskovanje izginotja slike, ki je ostala pri Picassu vse do njegove smrti leta 1973, njeno današnjo vrednost pa ocenjujejo na 25 milijonov evrov (ko so jo ukradli, je bila ocenjena na sedem milijonov ameriških dolarjev), je potekalo štiri leta.

Brand, ki deluje kot posrednik pri vračanju umetnin, se je podal v nizozemsko kriminalno podzemlje, in kot piše agencija AFP, sta se pri njem pred desetimi dnevi naposled oglasila dva posrednika s sliko, zavito v platno, opremljena pa sta bila tudi s črnimi vrečami za smeti.

Da se slika nahaja na Nizozemskem, so Branda obvestili leta 2015. Med raziskavami je izvedel, da so jo kriminalci uporabljali v medsebojnih poslih z mamili in orožjem.

FOTO: AFP
FOTO: AFP


»Predstavnika nizozemskega podjetnika sta se obrnila name in rekla, da ima sliko njuna stranka.« Zatem se je izkazalo, da je ta stranka mislila, da je bil nakup slike legalen, čeprav – kot je dodal Brand – način plačila ni bil tak. A se mu je z nizozemsko in francosko policijo, ki sta medtem primer zaprli, uspelo dogovoriti, da pregona ne bo.

Od kraje dalje je slika zamenjala vsaj deset »lastnikov«, je prepričan Brand, ki je Picassovo mojstrovino, ko so mu jo prinesli, čez noč obesil na eno svojih sten in tako začasno užival v občutku, da je njegovo stanovanje eno najvrednejših v Amsterdamu.

Dan zatem sta njeno avtentičnost potrdila neimenovani predstavnik newyorške Pace Gallery in upokojeni ustanovitelj oddelka za umetnost pri Scotland Yardu Dick Ellis, ki je prišel kot zastopnik zavarovalnice.

Te niso imenovali, a je trenutno legalna lastnica slike. Od nje bo odvisna njena nadaljnja usoda.

Komentarji: