V Ljubljani prva razstava češkega ilustratorja Adolfa Borna

Eden najvidnejših čeških ilustratorjev je opremil več kot 260 knjig, sodeloval je tudi pri animiranih filmih.

Objavljeno
05. oktober 2016 17.25
V. U., STA
V. U., STA
V Galeriji Avla NLB bodo nocoj ob 19. uri odprli razstavo grafičnih del enega najvidnejših čeških slikarjev, karikaturistov, ilustratorjev, grafičnih oblikovalcev in scenografov Adolfa Borna (1930–2016), čigar dela nosijo svojstven avtorski pečat. To bo prva samostojna razstava maja letos preminulega umetnika v Sloveniji.

Kot je nekoč zapisal Born, je grafika s svojo obilico tehnik velika pustolovščina. »Popravke na litografskem kamnu ali na plošči za jedkanje je težko narediti. To je tako kot takrat, ko na nedotaknjeno ledeno ploskev stopi drsalni par. Na čistem ledu se vidi tudi najmanjša nenatančnost.

V bežnih pogovorih s slikarji, ki ortodoksno smatrajo svoj metje za vrhunec vseh dogajanj, se jim trudim vtepsti v glavo dominantno vlogo grafike na namerno poenostavljen način: platno lahko prebarvajo skoraj neskončnokrat, pri litografskem kamnu ali plošči za globoki tisk pa je to nemogoče,« je poudaril umetnik.

Intenzivna pustolovščina

»Zaradi tega je pustolovščina, ko vstopiš v ring grafike, bolj intenzivna. Večina slikarjev temu silovito nasprotuje. Zato se grafiki združujemo v nekakšne cehe, kjer se med seboj lepo razumemo. V tem je naša velika prednost, kajti kiparji in slikarji tega načrtno ne počnejo in nas večinoma opazujejo z določeno mero zavisti ali nezaupanja, ki pa ju pred grafiki najodločneje zanikajo,« so njegove besede povzeli v galeriji, kjer so razstavo pripravili v sodelovanju s češkim veleposlaništvom v Sloveniji.

Kot so zapisali na veleposlaništvu, je Born ideje za grafična dela črpal iz vtisov s potovanj, navdihoval se je tudi pri zgodovinskih in literarnih likih ter mitoloških junakih. Sprva se je posvetil lesorezu in črno-belemu ali barvnemu linorezu, v 60. letih letih je začel z barvnimi litografijami. Ustvarjal je tudi v tehniki globokega tiska ter v akvarelni in pastelni tehniki.

Najprej je študiral likovno vzgojo na Pedagoški fakulteti Karlove univerze, nato ilustracijo in karikaturo na Visoki umetnoobrtni šoli, študij pa zaključil leta 1955 na Akademiji za likovno umetnost v Pragi. S svojimi ilustracijami je opremil več kot 260 knjig, sodeloval je tudi pri vrsti animiranih filmov.

Pripravil je več sto razstav po vsem svetu. Za svoje delo je prejel številne nagrade doma in v tujini, med drugim je dobil medaljo za zasluge Češke republike, na mednarodnem tekmovanju v Montrealu pa je bil izbran za najboljšega karikaturista leta 1974.

Razstava bo v ljubljanski galeriji na ogled do 30. novembra.