Odprtje razširjenega muzeja Tate Modern pred vrati

Z novim objektom biroja Herzog & de Meuron, ki ga odpirajo pojutrišnjem, bo muzej pridobil več kot 60 odstotkov novih površin.

Objavljeno
14. junij 2016 17.18
BRITAIN-ART/
V. U.
V. U.

Tate Modern, ki je z mogočno zbirko moderne in sodobne umetnosti ena obveznih postaj kulturnih turistov v Londonu, bo pojutrišnjem znova v medijskem žarometu, gotovo pa se bo znova utrdil tudi na seznamu must see v britanski prestolnici in popravil mesto na seznamu globalnih statistik obiskovalcev muzejev.

Te statistike mu namreč, kljub temu da je eden najbolj obleganih muzejev na svetu, v zadnjem letu niso bile najbolj naklonjene. V njem so lani našteli okoli 4.712.000 obiskovalcev, kar je bilo skoraj milijon manj kot leto prej in je zadoščalo za »le« sedmo mesto na svetu.

Razlog za ponoven obisk tega muzeja bo petkovo odprtje njenega novega objekta z imenom Switch House, desetimi nadstropji novih prostorov in slavnim podpisom arhitektov švicarskega biroja Herzog & de Meuron, ki ga vodita Jacques Herzog in Pierre de Meuron.

Novodobni »Babilonski stolp«

Arhitekta sta se vrnila na prizorišče enega svojih najbolj prepoznavnih projektov. Podpisala sta namreč že prvo preureditev nekdanje elektrarne v aktualni Tate Modern, odprt leta 2000, sicer pa je govor o Pritzkerjevih nagrajencih z arhitekturnimi realizacijami po vsem svetu. Biro je projektiral stadione v Münchnu, Pekingu ali Bordeauxu, veliko muzejev in različnih kulturnih centrov, med razstavnimi prostori tudi Paviljon znamenite londonske Serpentine Gallery.

Novi objekt Switch House ima formo svojevrstne »zavite piramide«, masivnega »zigurata« ali »stražnega stolpa« s skromno odmerjenimi linijami za okna, proračun zanj je znašal kar okoli 250 milijonov funtov, Tate Modern pa se bo z njim razširil za več kot 60 odstotkov. Povezovalni element med obema zgradbama, matično in novo v njeni neposredni soseski, je opečnata fasada.

Odprtje bo prineslo še en razlog za ponovni obisk, namreč novo postavitev stalne zbirke, ki bo sodeč po napovedih bolj mednarodna in tudi z močnejo zastopanostjo umetnic. Kot eno novosti v njej, denimo, napovedujejo sedemmetrsko drevo Ai Weiweija, postavljeno v Turbine Hall, znanem prizorišču monumentalnih instalacij najuglednejših imen sodobne umetnosti.

Za uvod serija brezplačnih dogodkov

Vse do 3. julija bo potekal tudi brezplačen program dogodkov, zlasti v pred kratkim odprtem prvem muzejskem prostoru za performans z nazivom The Tanks. Ta se nahaja v nekdanjih industrijskih podzemnih skladiščih nafte, ravno nad temi pa je zrasel Switch House.

Prve tri dni napovedujejo tudi performans Tatlinov šepet #5 (Tatlin's Whispers #5) slavne kubanske umetnice Tanie Bruguera, v katerem bo nemara nastopil tudi kak »naše gore list«. O Tanii Brughera je zaradi ateracij na Kubi lani pisal svetovni tisk, v svojem delu pa se veliko posveča fenomenu družbene moči in nadzora ali, po drugi strani, apatije. Prav takšen bo tudi njen tokratni performans, v katerem bo publiko soočila s policijskim nadzorom.

V performansu, posvečenem Vladimirju Tatlinu, legendarnemu avtorju utopičnega in nikoli zgrajenega Stolpa tretje internacionale, bosta dva policista jezdila na konjih in vodila ter nadzirala občinstvo. Komu bosta morda preprečila izhod, scenarij performansa pa natančno predvideva, da mora biti prvi konj bel, drugi pa črn ali vsaj temno rjav. In če prav vidimo na fotografiji, s katero so v muzeju opremili napoved dogodka, bi lahko bil v vlogi prvega naš »emigrant« lipicanec.