Velika selitev Umetnostne galerije Maribor

Velike selitve UGM v ustreznejše prostore še lep čas ne bo, pač pa v njej nocoj odpirajo razstavo o veliki razseljenosti človeštva.

Objavljeno
23. september 2016 17.13
V. U.
V. U.

Nizanju neuspešnih poglavij v zgodbi o ustreznejši stavbi Umetnostne galerije Maribor in z njo ustreznih pogojih za postavitev njene stalne zbirke ni videti epiloga, a v tej osrednji hiši vizualne umetnosti na Štajerskem na podlagi stalnega fonda pripravljajo zanimive občasne projekte.

Krst enega tovrstnih bo nocoj ob 19. uri, pod njegovim naslovom Velika selitev pa bodo postavili zrcalo aktualnemu času. Ne le s historičnimi deli iz zbirke, ampak tudi sodobnimi izdelki povabljenih avtorjev.

Kot uvodoma zapišejo, so leta 2003, ko je ameriški državni sekretar Colin Powell na sedežu Združenih narodov v New Yorku predstavil argumente v prid vojne v Iraku, reprodukcijo Picassove Guernice, ki je visela neposredno za njim, prekrili z veliko modro zaveso.

Nagovor v kontekstu sedanjosti

Odločitev za to cenzuro so upravičevali, češ da je enotno ozadje prijaznejše za televizijski prenos, a je poteza naletela na zelo kritičen odziv. Nezaželen Picassov motiv bombardiranja majhnega baskovskega mesta iz leta 1937 je, skratka, celih 66 let kasneje dobil novo vlogo v kontekstu geopolitičnega dogajanja 21. stoletja.

V UGM bodo podobno vlogo nagovora v kontekstu današnjega časa namenili izbranim delom iz svoje zbirke in postavili zrcalo aktualnemu času, izjemnemu številu razseljenih oseb in krizi, ki je lani prerasla v politično ter moralno bojišče na državni, evropski in svetovni ravni. Posegla je v vsakdanjik vseh.

Umetnost ni zgolj pasivno ogledalo družbe, v okviru katere nastaja in obstaja, ampak družbo vedno znova komentira, vrednoti in najpomembneje – soustvarja, zapišejo. Dela iz zbirke so nastajala skozi razburkano obdobje 20. stoletja, k sodelovanju pa so povabili tudi tiste sodobne avtorje, ki že vrsto let prepoznavajo in v lastnem delu izpostavljajo problematiko razseljenih oseb ter njihove pozicije v našem okolju.

V izboru kustosa Jureta Kirbiša bodo zastopani Nika Autor, Jasmina Cibic, Zmago Jeraj, Duša Jesih, Dušan Kirbiš, Ivana Kobilca, Tone Kralj, Iztok Maroh, Ante Trstenjak, Milan Vojsk in Ivan Žabota, napovedujejo tudi Danski fokus z Najo Mario Lundstrøm in Vladimirjem Tomicem, razstava pa bo bo na ogled do 21. oktobra.