Z odkritjem revnejši za iluzijo in bogatejši za Theov portret

Po aktualnem odkritju tako ostaja le še ena fotografija umetnika, in sicer v starosti 19 let.

Objavljeno
30. november 2018 12.42
Posodobljeno
30. november 2018 13.23
Van Gogh Foto Reuters
STA, A. I.
STA, A. I.
Desetletja je veljalo, da je svetlooki deček na fotografiji, ki jo je posnel bruseljski fotograf Balduin Schwarz, nizozemski umetnik Vincent Van Gogh pri 13. letih. A se je izkazalo, da je na njej zelo verjetno njegov brat Theo, ki je bil tedaj star 15 let. Za omenjeno fotografijo je veljalo, da je ena od dveh ohranjenih umetnikovih fotografij.

Fotografija je bila objavljena v številnih knjigah. »Z odkritjem smo revnejši za iluzijo in bogatejši za Theov portret«, je povedal direktor Van Goghovega muzeja v Amsterdamu Axel Rutger. Dodal je, da je bilo ob odkritju seveda prisotno tudi razočaranje, tudi zato, ker je ohranjenih tako malo fotografij Vincenta van Gogha.

»In zdaj imamo še eno manj,« je povedal. Po drugi strani pa je, kot je povedal, seveda vedno vesel, kadar se razkrije resnica. Po aktualnem odkritju tako ostaja le še ena fotografija umetnika, in sicer v starosti 19 let.

image
15-letnik, za katerega so domnevali, da je Vincent, a je očitno v resnici Theo. FOTO: Heleen Van Driel/Ap


Vincent Van Gogh, ki je poznan po oljnih avtoportretih v živahnih barvah, je imel velik odpor do poziranja pred kamero. Pri 37. letih je po čustveno razburkanem življenju, o katerem je mogoče veliko izvedeti iz pisem, ki jih je pisal bratu Theu, leta 1890 storil samomor.

»Novica, da je na fotografiji zelo verjetno moj praded Theo in ne Vincent, me je presenetila. A sem vesel, da je skrivnost razrešena,« je dejal Willem van Gogh.

Fotografijo je posnel bruseljski fotograf Balduin Schwarz v poznem 19. stoletju. Javnost je zanjo izvedela leta 1957, ko jo je belgijski strokovnjak Mark Edo Tralbaut v razstavnem katalogu opisal kot Portret Vincenta Van Gogha (okoli 1866).

»Fotografijo so vsi poznali kot mladostni portret umetnika,« je povedal vodja raziskav v Van Goghovem muzeju Teio Meedendorp. Raziskavo so v muzeju začeli leta 2004, raziskovanja pa se je neodvisno lotil tudi belgijski poznavalec Van Goghovega dela Yves Vasseur ter navezal stik z muzejem.

Kot je povedal, je po naključju odkril, da se je fotograf Balduin Schwarz v bruseljski studio preselil šele leta 1870, štiri leta po tem, ko je nastala fotografija, in da je Vincent tedaj moral biti starejši. »Odločil sem se, da svoje dvome delim z muzejem, nato smo se dogovorili za sodelovanje, da zadevo rešimo enkrat za vselej.«

image
Portret 19-letnega Vincenta van Gogha. FOTO: Ho/Afp


Zmedo je sicer po pisanju agencije povzročalo dejstvo, da sta si bila brata zelo podobna. Oba sta imela svetlo rdečkaste lase, je pa imel Theo nežnejše poteze in oči zelo svetle barve, kot jih ima tudi deček na fotografiji. »Svetla barva Theovih oči še posebej zbuja pozornost na njegovih znanih fotografijah, videti pa jo je tudi na Schwarzovem portretu in to je še en dokaz, da je oseba na fotografiji verjetno Theo,« je povedal Meedendorp. Vasseur pa je dodal: »Na koncu smo izgubili fotografski portret Vincenta, a smo našli nov fotografski portret Thea.«

Van Gogh (1853-1890) se je rodil v Zundertu na Nizozemskem. Leta 1880 se je posvetil umetnosti, šest let kasneje pa odšel v Pariz, kjer je preučeval impresioniste. Leta 1888 se je naselil v Arlesu v Provansi v rumeni hiši, kamor je povabil tudi svojega prijatelja Gauguina.

Maja 1889 je bil sprejet v psihiatrično bolnišnico v Saint-Remyju v bližini Arlesa. Maja prihodnje leto se je preselil v Auvers-sur-Oise v bližini Pariza. Julija 1890 se je na pšeničnem polju ustrelil.