Zarubljeni Dalí hitro umaknjen z dražbe

Dan po objavi članka o dražbi zarubljene slike je FURS dražbo »mitološke pokrajine« preklical.

Objavljeno
09. marec 2016 18.59
Vojko Urbančič
Vojko Urbančič

Včerajšnjo objavo v rubriki Opazili smo so prebrali tudi na nacionalni Finančni upravi Republike Slovenije, kjer so za 23. marec napovedali neobičajno dražbo zarubljene slike z oznako »slika Salvador Dali mitološka pokrajina«, v dimenzijah 91 krat 74 centimetrov, kot letnica njenega nastanka pa je bila navedena letnica 1982, kar ustreza zelo poznim letom legendarnega španskega nadrealista Salvadorja Dalíja (1904 – 1989).

Danes so dražbo rokohitrsko preklicali, ker bi, kot zapišejo, radi »zadeve glede omenjene javne dražbe uredili«.

Slika ostaja ovita v skrivnost. Njene oznake so bile v napovedi dražbe zelo pičle, izklicna cena pa za naše razmere sploh ne: 41.000 evrov. Dalíjeva dela na resnih dražbah v mednarodnem prostoru lahko sežejo v milijonske zneske, po drugi strani pa predstavlja 41 tisočakov za slovensko dražbo zelo visok znesek. Do takšnih namreč rezultati tukajšnjih redkih dražb umetnin zlepa ne sežejo.

V objavi dražbe glede zarubljene slike ni bilo referenc o njenem poreklu ali avtentičnosti, tudi kakega pripisa z imenom poznavalca ali uradnega cenilca umetnine, ki bi z imenom jamčil za izvirnost, ne, jasno in z velikimi črkami pa je bilo napisano, da bo prodaja po načelu VIDENO - KUPLJENO. Garancija ali kakšna reklamacija po dražbi sta bili vnaprej izvzeti, ogled slike naj bi bil možen le teden dni pred dražbo in odmerjen na skromnih 30 minut ...

Zakaj umik?

Se bi na tak način prodaje sploh kdo odzval? FURS smo vprašali po razlogu za umik dražbe slike in po dosedanjih izkušnjah z dražbami zarubljenih umetnin.

»V času objave javne dražbe še vedno pridobivamo nekatera nova dejstva, zaradi česar smo dražbo preklicali, spletno stran z javno objavo pa umaknili s spleta. Za morebitno nevšečnost se vam iskreno opravičujemo. Ko bomo zadeve glede omenjene javne dražbe uredili, jo bomo ponovno sklicali in objavili na spletni strani,« so kratko odgovorili s tamkajšnje službe za odnose z javnostjo, še bolj skop pa je bil odgovor na vprašanje, kakšen je postopek oblikovanja okoliščin dražb tovrstnih umetniških predmetov in kdo ter na podlagi kakšnih podatkov oziroma referenc določa izklicne cene.

»V primeru dražb umetniških del cene postavi sodni izvedenec za umetnine,« prebereš kratek odgovor. Se pravi, da je neimenovani izvedenec sliko že raziskal in postavil njeno izklicno ceno pri 41 tisočakih. Le katera »nova dejstva« so se glede dražbe z včeraj na danes še pojavila, da je bil potreben preklic?

Pičel izkupiček dražb

Prvotna objava dražbe na spletu sicer kljub preklicu še vztraja, kot odgovor na vprašanje o oceni tega, v kolikšni meri so tovrstne dražbe umetnin FURS uspešne – niso redke, objavam je mogoče kdaj slediti tudi na spletni Bolhi –, pa smo prejeli le spletno povezavo na Letno poročilo Finančne uprave Republike Slovenije 2015. Na 76 strani dokumenta, na katerih za besedo umetnina ni bilo prostora niti enkrat.

Ker likovna dela niso gotovina, motorno vozilo, osnovno sredstvo, trgovsko blago, vrednostni papir ali sef, kot se glasijo oznake posameznih kategorij v tem dokumentu, sklepaš, da sodijo v zadnjo skupino vsakovrstnih zarubljenih »drugih premičnin«, teh pa je bilo v celotni lanski pogači zarubljenih premičnin le 1,2 odstotka.

Za prodajo zarubljenega premoženja je predvidenih več poti, v okviru teh je bilo lani oklicanih skupno 279 javnih dražb premičnin v skupni ocenjeni vrednosti 8.259.074 evrov. Izkupiček vseh dražb je bil le 272.104 evrov.

Kako to počnejo resni?

Za primerjavo: preddražbena objava Dalíjevega Portreta Paula Éluarda iz leta 1929, s katerim so pri Sotheby's leta 2011 postavili avkcijski rekord za prodajo njegovih del. Navedenih je več lastnikov slike vse od slikarja in njegove znamenite žene Gale, sledijo seznam razstav, na katerih je bila predstavljena, dolg seznam literature, ki jo omenja, vključno z generalnim katalogom za slikarjev predvojni opus Salvador Dalí, Catalogue raisonné of Paintings (1910-1939), in seveda dolg opis umetnine.

Sliko so – vključno z dražbenim pribitkom – prodali za 13.481.250 britanskih funtov, kar bi po aktualnem menjalniškem tečaju ustrezalo dobrim 17 milijonom evrov. Šlo je za rekordersko mojstrovino, a s podatki, ki naj bi prepričali kupce, ne skoparijo niti pri manj ključnih Dalíjevih umetninah, katerih finančna vrednost je neprimerno nižja. Vključno z imeni in priimki poznavalcev, ki podpišejo avtentifikacijo umetnine.