Nagrada OHO srčnemu utripu ali avtobusni postaji?

Na situ za nagrado OHO ostajajo Simon Hudolin - Salči, Anja Jelovšek, Gregor Rozman in Nina Slejko Blom.

Objavljeno
24. marec 2017 18.00
V. U., STA
V. U., STA
Nominiranci nagrade skupine OHO 2017 so Simon Hudolin - Salči, Anja Jelovšek, Gregor Rozman in Nina Slejko Blom. Mednarodna strokovna žirija jih je izbrala izmed 27 prijavljenih na javni razpis. Žirija bo zmagovalca razglasila 26. maja v Mariboru, ko bo obenem v Studiu Umetnostne galerije Maribor odprla razstavo novih del vseh nominirancev.

Strokovna žirija v sestavi kustos Barnabas Bencsik (Agency for Contemporary Art Exchange, Budimpešta), kustosinja Barbara Sterle Vurnik (Loški muzej), kritičarka, in kustosinja Janka Vukmir (Institute for Contemporary Art, Zagreb) in kustos Igor Španjol iz Moderne galerije Ljubljane je omenjene nominirance izbrala na svojem prvem srečanju.

Nagrada za umetnike do 40 let

Žirijo so, kot so sporočili iz Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E, prepričali »srčni utrip, orodje za revolucijo, avtobusna postaja in politično korektni bel monokrom«.

Nagrada skupine OHO je pomembna nagrada za vizualne umetnike. V zadnjem obdobju je doživela nekaj sprememb. Lani so začeli sodelovati z novim ameriškim partnerjem The Residency Unlimited, ki organizira in koordinira rezidenco ter bivanje umetnikov v ZDA. Tako je umetniška rezidenca v New Yorku, s katero je nagrajen zmagovalec, podaljšana na dva meseca.

Obenem so dvignili starostno mejo prijaviteljev, in sicer s 35 na 40 let. S tem želimo omogočiti priložnost širšemu krogu prijaviteljev, saj je nagrada namenjena vizualnim umetnikom, ki so študij že končali in imajo za seboj že nekaj let samostojne umetniške kariere. Lani je nagrado skupine OHO prejel Mark Požlep.