Zahvala izjemne pevke

Portugalska pevka čarobnega glasu, Teresa Salgueiro, je izdala svoj prvenec Obrigado, ploščo duetov, ki so nastajali od leta 1990 do 2005 na različnih koncih sveta.

Objavljeno
13. januar 2006 15.10
Teresa Salgueiro: Obrigado
Pevka Teresa Salgueiro se je lani skupaj s svojo matično skupino Madredeus predstavila na odličnem koncertu v ljubljanskem Cankarjevem domu. Zaljubljencem v njen božanski glas pa je odslej na voljo plošča Obrigado (EMI, Dallas ), na kateri so zbrana njena glasbena sodelovanja v zadnjih petnajstih letih.

O tej glasbeni izkušnji pravi Teresa: »Ta plošča je prečudovito potovanje skozi čas in prostor. Izhaja iz drugega izjemnega potovanja, pri katerem imam že toliko let čast sodelovati s skupino Madredeus. Zdaj sem se odločila zbrati nekatera od teh srečanj, ki so bila prej razkropljena po raznih ploščah, za katere so bila posneta. Pri tej plošči se mi zdi najbolj zanimiva prav raznovrstnost stilov in kakovost izvajalcev. Tem glasbenikom sem se želela zahvaliti in sem prav zato ploščo poimenovala Obrigado - hvala.«

Obrigado je sicer njena prva samostojna izdaja, vendar to ni tipičen solo album in ne bo izvajan v živo. Ta album duetov je zbirka pesmi, ki so bile posnete tekom mnogih let. Teresa jih je izbrala in izdala kot ploščo.

Tako so na plošči zbrana glasbena sodelovanja med Tereso in številnimi različnimi prestižnimi glasbeniki, od slavnega tenorja Joseja Carrerasa (Haja o que Houver, Manhã de Carnaval), brazilskega superzvezdnika Caetana Velosa (Mistério de Afrodite), do vodilnega portugalskega jazz vokalista Marie Joaoa (Vozes, My One and Only Love) in britanskega glasbenega posebneža Jaha Wobblea (Pregão Moçárabe Mix), ki je svojčas združeval svoje glasbene izkušnje v Public Image Ltd.

Časovno so zajete pesmi, ki so nastale med leti 1990 in 2005, in so bile doslej na voljo le na ploščah, za katere so bile posnete (razen treh, ki še niso bile objavljene), edini vezni člen te glasbe pa je bila Teresa. Čeprav pesmi niso nastajale za album, deluje plošča presenetljivo celovito, kajti Teresa zapolni vsako pesem s svojo prisotnostjo do vseh por. Kot sama pravi: »To je plošča brez meja.«

Plošča Obrigado vsebuje obilico izjemnih glasbenih izkušenj, ki močno presegajo umetne razmejitve, v katere vse bolj pogosto silijo glasbo in glasbenike. To je posebna plošča za posebne ljudi.

++++++++++++++++++

Skladba, posneta z azorskim zborom Orfeao Dr. Edmundo Machado de Oliveira je glasovno verjetno najbolj osnovna in na zelo čaroben preprosta pesem na celotni plošči. Pesem je priredba azorske tradicionalne Olhos Negros, posnete leta 1990 za Unicefov dobrodelni album. Snemali so jo v kamniti stavbi, ki je bila včasih cerkev in ima zaradi tega odlično akustiko.

++++++++++++++++++

O ideji za nastanek plošče Obrigado pravi Teresa: »Dogodek sega nekaj let nazaj, na enega od lizbonskih koncertov turneje Movimento. Po koncertu mi je neki gospod podaril kompilacijo vseh mojih sodelovanj izven skupine, ki jo je naredil sam. Na kaj takšnega do takrat sploh nisem pomislila. Od takrat dalje mi ideja ni dala miru… Zdaj pa je končno prišel čas, da plošča pove zgodbo o tem potovanju. Ta album prikazuje svet, kot ga je skupina odkrivala skozi zadnjih 20 let, raznovrsten tako geografsko kot stilsko. Tudi snemali smo ga po celem svetu, zato pravim, da je potovalni album.«