Žmavc: Tone Peršak je verjetni kandidat za kulturnega ministra

Ob primopredaji poslov je Julijana Bizjak Mlakar povedala, da zapušča ministrstvo za kulturo v dobri kondiciji.

Objavljeno
26. april 2016 15.09
Valentina Plahuta Simčič
Valentina Plahuta Simčič

Danes sta si segla v roke dosedanja ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar in Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki začasno prevzema kulturni resor. Julijana Bizjak Mlakar je pri tej priložnosti povedala, da zapušča ministrstvo v dobri kondiciji. Nekaj projektrov je sicer še nedokončanih, a jih intenzivno pripravljajo.

Verjame, da bodo pod začasnim in tudi novim vodstvom dela potekala nemoteno naprej in da se bo izvedlo vse, kar je predvideno za leto 2016 in 2017. Gorazdu Žmavcu je želela uspešno delo ter povedala, da mu bo pri tem v pomoč dobra ekipa na ministrstvu.

Žmavc se je Bizjak Mlakarjevi zahvalil za dosedanje delo ter dejal, da je bila njena odločitev, da bo odstopila, zelo modra. Sam je z začasnim prevzemom nalog ministra za kulturo dobil težko nalogo, vendar pa bo opravljal le tekoče posle. To bo njegovo delo le za nekaj tednov, saj je Desus kot stranka in kot koalicijski partner že začel postopke imenovanja novega ministra za kulturo. Žmavc je povedal še, da je s Tonetom Peršakom že podpisal pogodbo, v skladu s katero bo ta nadaljeval delo kot državni sekretar.

Iz novinarskih vrst je prišlo vprašanje za Gorazda Žmavca, kakšni bodo njegovi nadaljnji postopki v zvezi z izvajanjem vladnega sklepa o idrijskem rudniku in centru za kulturno dediščino. Žmavc je dejal, da se bodo vsi sklepi, ki jih je vlada sprejela, izvajali.

Na vprašanje, ali bodo podali konkretne prijave zaradi pritiskov v zvezi z idrijskimi rudniki, je Julijana Bizjak Mlakar odgovorila, da izvajajo interno revizijo, ki jo bodo kmalu zaključili, zadevo pa naj bi obravnavalo tudi računsko sodišče.

Kot najverjetnejši kandidat za novega kulturnega ministra se omenja Tone Peršak. Julijana Bizjak Mlakar je dejala, da je bila z njim kot z državnim sekretarjem zelo zadovoljna, zato se ji to zdi dobra rešitev.

Gorazd Žmavc je podobnega mnenja, zdi se mu, da mora Desus ponuditi dobrega kandidata za kulturnega ministra in Tone Peršak je dober kandidat. Zato je Peršak po Žmavčevih besedah »eden od verjetnih scenarijev« pri izbiri ministra za kulturo. Niti Julijana Bizjak Mlakar niti Gorazd Žmavc pa ne vesta, ali je Peršak član Desusa.

***
Vlada se je danes zaradi odstopa Julijane Bizjak Mlakar seznanila tudi s prenehanjem funkcije državnega sekretarja na ministrstvu za kulturo Tonetu Peršaku. Na predlog Gorazda Žmavca pa ga je vlada ponovno imenovala na isto funkcijo. (N. Č.)