Jutri po zasneženi Jurčičevi poti

Jurčičev pohod bo tudi letos potekal v znamenju številnih dejavnosti za odrasle in otroke.

Objavljeno
02. marec 2018 15.26
Posodobljeno
13. april 2018 20.01
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

V Višnjo Goro bosta pripeljala brezplačna vlaka iz Ljubljane in Novega mesta. Pohodniki se bodo pomerili v poznavanju pisatelja Josipa Jurčiča. Kljub mrazu in snegu bo jutri po urejeni pešpoti, očiščeni snega, potekal 25. Jurčičev pohod od Višnje Gore do Muljave. Start bo med 7. in 10. uro v starem mestnem jedru v Višnji Gori.

V Višnjo Goro se bo mogoče pripeljati z brezplačnima potniškima vlakoma Prijetno domače. Z ljubljanske železniške postaje bo odpeljal ob 7.10, z novomeške postaje pa ob 7.05. Obvezna je predhodna prijava na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali na telefon 041 437 382. Na poti do Muljave se bodo pohodniki na Oslici lahko odločili za nadaljevanje po tradicionalni poti do Muljave ali za malce daljšo pot do Krke z brezplačnim ogledom Krške jame in ogledom snemanja nadaljevanke Reka ljubezni ter se nato čez Znojile podali na osrednjo prireditev na Jurčičevino. Ta se bo začela ob 11.30. Zbranim bo spregovoril predsednik državnega sveta Alojz Kovšca. Pohodnike bodo v Ivančno Gorico in Višnjo Goro vozili avtobusi.

Knjižni kviz, Krjavljeva zgodba ...

Tokratni jubilejni Jurčičev pohod bo potekal tudi v znamenju številnih vzporednih dejavnosti za odrasle in otroke. Pohodniki bodo lahko reševali nagradni knjižni kviz in si tako osvežili spomin na prvi slovenski roman Deseti brat s pomočjo informativnih tabel, na katerih bodo zapisani namigi za pravilno rešitev kviza. Letake za izpolnjevanje bodo pohodniki lahko brezplačno prevzeli na startu v Višnji Gori, izpolnjene pa oddali na cilju na Muljavi.

V Krjavljevi koči bo potekala tudi Krjavljeva zgodba. Ob kamišibaj, natančnejše namiznem gledališču bo pohodnikom Krjavljevo zgodbo v Krjavljevi koči na Jurčičevini pripovedovala knjižničarka v dolenjskem narečju. Prijava ni potrebna. Od 9.30 bodo na vsakih 15 minut sprejeli od enega do sedem obiskovalcev.

Za osnovnošolce so med drugim pripravili literarno sobo, ki so jo pripravili na skednju na Jurčičevini, kjer bo potekala ura slovenskega jezika. Otroci se bodo iz učilnice rešili in lahko odšli s pohoda šele, ko bodo pridobili nekaj znanja o Jurčiču. Število vstopnic je omejeno, delili pa jih bomo le do zasedbe mest na startu pohoda.