Majer po predpisih ali pa ga bodo zaprli

Za odpravo nepravilnosti ima občina Črnomelj čas do konca meseca.
Objavljeno
01. marec 2018 21.23
Posodobljeno
13. april 2018 20.01
Mojca Čemas Stjepanovič
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Črnomelj – Nepravilnosti in pomanjkljivosti, ki sta jih v črnomaljskem vrtcu Majer odkrili šolska in požarna inšpekcija, mora občina odpraviti najpozneje do konca marca. Drugače bo ministrstvo enoto izbrisalo iz javno veljavnih programov.

Na šolskem ministrstvu so za Delo povedali, da se je njihov inšpektor zmotil pri ugotovitvi, da predšolska vzgoja v vrtcu poteka v objektu, ki je sestavljen iz mobilnih enot. Če bi bilo to res, bi bila njegova uporaba omejena na največ 20 let, kar pomeni, da bi ga morali zapreti že decembra lani. Iz dokumentacije, ki so jo prejeli s črnomaljske upravne enote, je namreč razvidno, da gre za montažni objekt, zato njegova uporaba ni časovno omejena. »Vrtca na podlagi te določbe ni mogoče izbrisati iz razvida veljavnih programov,« je menila vlada, ki se je na nedavni seji seznanila z vrtčevsko problematiko v črnomaljski občini.

Inšpektorjev spodrsljaj pa ne zmanjšuje teže drugih ugotovitev, da vrtec nima urejenih sanitarij za otroke in odrasle, da oprema sanitarnih prostorov ni ustrezna, da ima premajhno otroško igrišče in da so v stavbi trije vrtčevski oddelki, čeprav bi lahko bila le dva. Šolsko ministrstvo je julija lani izdalo črnomaljski občini soglasje, da lahko do avgusta 2019 v vrtcu uporabljajo manjšo notranjo igralno površino, a ne manj od treh kvadratnih metrov na otroka do dveh let starosti. V enoti Majer so to upoštevali v dveh oddelkih, v tretjem z enajstimi otroki pa je igralna površina manjša od treh kvadratnih metrov.

Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič je povedala, da pospešeno odpravljajo nepravilnosti, ki jih je ugotovil šolski inšpektor, razen na igrišču, ki ga nameravajo urediti takoj, ko bo vreme dopuščalo. Nevarnosti, da bi starši aprila ostali brez varstva otrok, zato po njenem ni.