Šola je prevelika, a premajhna za vse

Prostorska stiska v OŠ Trebnje se bo nadaljevala tudi v prihodnjih letih. Svetniki proti nadzidavi.
Objavljeno
19. februar 2018 19.03
Posodobljeno
13. april 2018 20.07
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Trebnje – Trebanjsko matično osnovno šolo pestijo prostorske težave, saj v tem šolskem letu učenci treh četrtih razredov obiskujejo pouk v prostorih Centra za izobraževanje in kulturo (CIK) v Trebnjem. Rešitev je novogradnja ali nadzidava.

»Povečanje števila učencev se ni zgodilo čez noč, ampak je logična posledica povečanega števila rojstev otrok, ki smo mu bili priča v preteklih letih. Zaradi tega je bilo treba zgraditi nov vrtec in logično je, da vsi ti otroci vstopajo tudi v šolo,« pravi ravnatelj Rado Kostrevc. Občina ni namenila dovolj pozornosti temu problemu, ki bo pereč tudi v prihodnjih šolskih letih, opozarja član sveta zavoda OŠ in občinski svetnik Gregor Kaplan, ki je protestno bojkotiral sprejem dveletnega občinskega proračuna, saj v njem župan ni namenil niti centa za rešitev šolskih prostorskih težav.

Po besedah predsednice odbora za družbene dejavnosti Špele Smuk je slovensko povprečje v devetletki 450 učencev, v trebanjski osnovni šoli pa je letos več kot 700 otrok. Pravi, da so občinsko vodstvo v zadnjem desetletju večkrat opozorili, da Trebnje potrebuje novo šolo takoj, vendar odziva ni bilo. »Letos imamo tri dislocirane razrede, jeseni bodo že štirje,« napoveduje Smukova. Občinski svetniki so na nedavni seji sprejeli sklep, da naj občinska uprava takoj pristopi k aktivnostim za novo šolo. Hkrati so nasprotovali nadgradnji obstoječe, ker je že zdaj prevelika.

Učitelji brez zbornice

Zaradi prostorske stiske so morali prilagoditi del skupnih prostorov. V z lesenimi stenami pregrajenih prostorih tako izvajajo svetovalno delo, dodatno strokovno pomoč za učence ter individualno in skupinsko pomoč, pravi Kostrevc. »Število učencev ni edino, ki prispeva k prostorski stiski, ampak tudi to, da za vse te omenjene skupine pouk poteka sočasno, da je za veliko novih dejavnosti treba zagotoviti nove prostore, da primanjkujejo ustrezni prostori za delo z drugačnimi učenci, da ne omenjam tega, da učitelji nimajo niti svoje zbornice,« pravi Kostrevc, ki rešitev vidi v gradnji nove šole v Dolenji Nemški vasi ali v nadzidavi matične šole, ki je bila zgrajena leta 1982.

Trebanjska občinska uprava je naročila izračun statične presoje morebitne nadgradnje trebanjske šole, kar podpira tudi Kostrevc, saj bi tako najceneje in najhitreje prišli do prepotrebnih učilnic. Toda po besedah trebanjskega župana Alojzija Kastelica se je pokazalo, da zgornja betonska plošča ni dovolj trdna, zato bi jo bilo treba pred gradbenim posegom ojačati. Dolgoletna ideja je tudi, da bi trebanjsko šolo razdelili in v Dolenji Nemški vasi zgradili devetletko, vendar je občina naletela na oviro; lastnik zemljišča se ne strinja s ponujeno ceno 40 evrov za kvadratni meter, zato se bodo kmalu znova začeli pogovori z njim. Za tamkajšnjo šolo bi zgradili prizidek za najmanj 400 otrok. Vendar gre za dolgoročno rešitev štirih let, pravi Kastelic in napoveduje, da bo treba do takrat prostorsko stisko v trebanjski šoli reševati z dislociranimi razredi.