Dolgoletni župan proti novinarju

Drugi krog županskih volitev: Prvi »polčas« je na Jesenicah zaznamovala nizka volilna udeležba, boj pa je izjemno izenačen.

Objavljeno
27. november 2018 08.54
Posodobljeno
27. november 2018 08.54
Volilna plakata na Jesenicah. FOTO: Neda Došenović
Volilna udeležba v občini Jesenice je bila zgolj 38-odstotna. Razlike med prvimi tremi mesti so bile minimalne – Blaž Račič je dobil 1532 glasov, Tomaž Tom Mencinger 1510, Miha Rebolj pa 1454. Nekdanji hokejist in sedanji podžupan Rebolj, ki je na začetku volilne tekme veljal za najmočnejšega konkurenta sedanjemu županu Mencingerju, se je od volilne tekme moral posloviti, glasovi njegovih volivcev pa bodo imeli ključno vlogo pri tem, v katero smer se bo na koncu nagnila tehtnica.


Katere tri ključne projekte boste uresničili do konca prihodnjega leta?


Mencinger: Začete projekte je treba končati. Osnovna šola Toneta Čufarja, Ruardova graščina in priključenost na centralno čistilno napravo.

Račič: Ključni problem občine Jesenice je odseljevanje mladih oziroma mladih družin, saj s tem odhaja tudi prihodnost mesta in občine. Strateško pomembno, da mlade zadržimo na Jesenicah. Treba je ustvariti nova delovna mesta z visoko dodano vrednostjo, zagotoviti stanovanja za mlade in urediti sodoben mladinski center. Kratkoročno bo občina postala mediator med lastniki praznih stanovanj in mladimi, ki rešujejo stanovanjsko vprašanje, okrepili bomo delovanje društev, zagnali ekoprojekt Jesenice brez plastičnih vrečk, spodbudili razvoj turizma. Posebno pozornost bomo namenili sanaciji plazu nad Koroško Belo.

image
Tomaž Tom Mencinger FOTO: Roman Šipić


Tomaž Tom Mencinger, župan občine Jesenice 

Dvainšestdesetletni sedanji župan jeseniško občino vodi že od leta 2006, za sabo ima že tri mandate. Je poročen, ima otroka in dva vnuka, vse življenje pa živi na Jesenicah. Pred župansko kariero si je politične izkušnje pridobival kot občinski svetnik in predsednik krajevne skupnosti Sava. Kot kandidat stranke SD je na županskem mestu nasledil zelo uspešnega župana Borisa Berganta in dva mandata je bil brez prave konkurence. Ko je leta 2014 želel še tretji županski mandat, se je zanj moral boriti v drugem krogu, saj sta bila v prvem krogu s protikandidatom, političnim novincem Ahmedom Pašićem precej izenačena. A Mencingerju je v drugem krogu uspelo podporo v odstotkih podvojiti in zmaga je bila gladka. V svojem mandatu se je večkrat spopadel s kritikami, da nima pravega načina vodenja občine; žogico je vračal z očitki, da mu nasprotniki mečejo polena pod noge.


Kaj vas pri protikandidatu najbolj moti, katere so njegove glavne pomanjkljivosti?


Mencinger: Težko bi komentiral njegov položaj. Volivci poznajo oba, volivci se bodo odločali in počakajmo na drugi krog.

Račič: Do zdaj sem pogrešal jasno vizijo razvoja občine in sem jo zato pripravil sam. Na županski funkciji bom bolj kot dosedanji župan skrbel za ugled funkcije in občine kot celote.


Kaj pri njem spoštujete, kaj so njegove odlike?


Mencinger: Nekaj izkušenj ima. Že v preteklosti je bil politično aktiven, tako da je imel neko svojo listo pred leti in je bil tudi član občinskega sveta. Vključeval se je v aktivnosti nevladnih organizacij. V tem delu lahko rečem, da je bil kar aktiven. V drugih zadevah pa bi marsikdaj lahko drugače pristopal.

Račič: Njegovo poznavanje občine ni slabo.


Kaj je glavna težava občine?


Mencinger: Področje celotne občine je med Mežaklo in Karavankami, prostorsko smo utesnjeni. V tem delu je veliko infrastrukture. Avtocesta, železnica, reka Sava in drugi energetski vodi. Imamo malo manevrskega prostora in velik del zavzema železniška infrastruktura, ki ni več v funkciji. In veliko objektov, ki so bili državno pomembni. Tega ne potrebujemo več in to bi morali vrniti mestu. To bi bilo zelo zelo dobro.

Račič: Med največjimi težavami so odseljevanje mladih družin in s tem povezano staranje prebivalstva, nizka izobrazbena struktura in šibka samopodoba prebivalcev.


Kaj je glavni neizkoriščen potencial občine in kako ga boste izkoristili?


Mencinger: Turizem. Prioritetno se je treba usmeriti na avtocestni tok pri Jesenicah. Trenutno od tega transporta, razen nekaj postajališč, nimamo nič. Ti potniki so v tranzitu, zato bo treba poskrbeti, da se zadrži vsak naključen gost.

Račič: Deset hektarov degradiranih in opuščenih nekdanjih železarskih zemljišč sredi mesta je treba ekološko sanirati, jih nameniti poslovnim dejavnostim in ustvariti nova delovna mesta z visoko dodano vrednostjo.

image
Blaž Račič FOTO: Roman Šipić

Blaž Račič, novinar

Je samostojni kandidat, star je štiriinštirideset let. Ima dva otroka, odraščal je na Jesenicah, zdaj živi na Potokih. Kot študent je vodil Mladinski center Jesenice, na tekmah hokejske lige Ebel je bil več let uradni napovedovalec. Več let je delal kot novinar, tudi na Radiu Triglav, najopaznejše pa je bilo njegovo poročanje za Delo – dopisnik z Gorenjske je od leta 2003. Svojo kampanjo je zastavil precej ljudsko. Poleg klasičnih volilnih plakatov in programa v nabiralnikih volivcev bazo gradi tudi na facebooku. Tam opozarja na aktualne probleme Jesenic, o katerih je pisal tudi kot dopisnik z Gorenjske, njegov profil na facebooku pa je tudi poln fotografij, na katerih se objema z jeseniškimi občani. Račič je priznal, da je kampanjo začel z ničle in da je bil v primerjavi z drugimi kandidati precej manj znan.


Kakšna bo občina Jesenice leta 2020, če boste župan?


Mencinger: Že zdaj smo lahko ponosni na Jesenice. Včasih je bilo to zaprašeno, zdaj je urejeno mesto. Kot občina smo vodilni v tem, da smo stolpnice in bloke obnovili – energetsko in vizualno. Živimo v skupnosti, v kateri smo generacijsko in kulturno razpršeni, ampak to je dodana vrednost kraja. Tudi v prihodnje bo treba graditi na tem sožitju generacij in kultur.

Račič: Dolgoročno hočemo ustvariti stvarni in duhovni svet, v katerem se bodo občani in organizacije počutili del povezane in močne skupnosti ter bodo ponosni na svoje potenciale, dosežke in urejeno okolje. Leta 2020 bomo na prvem delu te poti.


Kaj boste storili za občino Jesenice, če ne boste izbrani za župana?


Mencinger: To je moj tretji mandat, aktiven sem bil na ravni krajevnih skupnosti, obrtne zbornice, na vseh ravneh, od občinskih, regijskih do državnih, in na teh področjih imam še vedno ambicije.

Račič: Verjamem v zmago in bom za občino kot župan storil vse, kar je v moji moči, da ustvarimo povezano in močno lokalno skupnost.


Kaj boste storili, da se Jesenic ne bo držalo toliko predsodkov?

Mencinger: Z različnimi dogodki že zdaj izboljšujemo podobo Jesenic. V sodelovanju z mediji, ki bi stvari bolj pozitivno predstavili, bi lahko naredili veliko.

Račič: Izboljšali bomo samopodobo, poudarili potenciale naših ljudi in organizacij.