Gorenjkina čokolada velikanka letos težka že 97 kilogramov

Med sladkosnede jo bodo razdelili v soboto opoldne v okviru tradicionalnega Festivala čokolade v Radovljici.

Objavljeno
10. april 2019 15.51
Posodobljeno
10. april 2019 16.08
Čokolada velikanka je vsako leto za kilogram težja. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Lesce – Vrhunec tradicionalnega Festivala čokolade v Radovljici, letošnja osma izvedba bo uradno odprta jutri ob 13. uri in bo potekala do nedelje zvečer, bo – kot vsako leto – razdelitev Gorenjkine čokolade velikanke, na katerega tokrat ne bo treba čakati do konca, temveč bodo vsi sladkosnedi lahko svoj košček dobili že v soboto opoldne.

image
Lešniki iz Turčije so visokokakovstni, že praženi in ne vsebujejo nobenih primesi. FOTO: Voranc Vogel/Delo


34 kg celih lešnikov


Čokolada velikanka je vsako leto težka toliko, kolikor je stara blagovna znamka Gorenjka – letos torej 97 kilogramov. »Model imamo takšen, da bo do stoletnice zadostoval,« se je uvodoma pošalila direktorica podjetja Alenka Košir in v resnejšem tonu nadaljevala: »Velikanka je letos sestavljena iz 63 kilogramov mlečne čokolade s 30-odstotnim kakavnim deležem in iz 34 kilogramov celih lešnikov, visokokakovstnih in že praženih iz Turčije, ki ne vsebujejo nobenih primesi.« Velikanka je debela tri centimetre in pol, dolga 2,5 metra in široka en meter.

image
Letno proizvedejo 60 ton rolade. FOTO: Voranc Vogel/Delo


16 ur priprave


»Njena priprava vzame okrog 16 ur, ključno pa je, da se tekoča masa najprej stemperira na temperaturo okrog tališča kakavega masla, zelo hitro pa mora v hladilnico,« je dodala Koširjeva in naštela še nekaj sladkih številk: Gorenjka letno proizvede okrog 1600 ton čokolade in 600 ton rolade, za kar potrebuje 250 ton kakavove mase, 200 ton kakavovega masla in 90 ton celih lešnikov. V prodajo gre letno okrog 200 ton še vedno najbolj priljubljene mlečne čokolade z veliko lešniki, trend pa se obrača predvsem v smeri temnih in riževe čokolade.

image
Direktorica Alenka Košir vabi na sobotno razdelitev čokolade velikanke. FOTO: Voranc Vogel/Delo