Jutri (začasno) zapira vrata Hotel Brdo

Odprtje prenovljenega hotela je predvideno januarja leta 2021, gradbena dela bodo začeli letos poleti.

Objavljeno
26. april 2019 20.23
Posodobljeno
26. april 2019 20.49
Od jutri do januarja 2021 bo zaprt le hotel, Posestvo Brdo bo nemoteno obratovalo naprej. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Brdo pri Kranju – V sedemdesetih letih minulega stoletja grajeni Hotel Brdo potrebuje celovito obnovo in zato jutri, na praznično soboto, zapira svoja vrata, predvidoma do januarja leta 2021, ko naj bi ga ponovno odprli temeljito prenovljenega in s precej večjo kapaciteto – namesto dosedanjih 78 bo imel kar 136 namestitvenih enot. Z jutrišnjim dnem bo sicer, kot poudarja direktorica JGZ Brdo mag. Špela Munih Stanič, zaprt le hotel, Posestvo Brdo pa bo nemoteno obratovalo naprej.

image
Zadnji večji posegi so bili ob obnovi med letoma 2002 in 2005. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Podvojitev števila nočitev v zadnjih štirih letih


Hotelsko stavbo, sprva namenjeno predsednikovemu spremljevalnemu osebju, so gradili v letih 1973–1975, po osamosvojitvi, leta 1991, pa je bil tedaj še trizvezdični hotel tudi uradno odprt za javnost. Prve gradbene posege so na njem opravili leta 1997, zadnje večje pa ob obnovi med letoma 2002 in 2005. V zadnjih štirih letih so v hotelu podvojili število nočitev in lani realizirali prek 11.000 prodanih sob, medtem ko so v Kongresnem centru gostili 70.000 obiskovalcev.

image
Hotel Brdo dan pred začetkom prenove. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Prilagojen tudi gibalno oviranim gostom


Hotel je imel številne pomanjkljivosti, bil je varnostno in statično nedorečen, zaradi azbestne strehe tudi ekološko vprašljiv, z dotrajano električno napeljavo, po adaptaciji bo varnostno nesporen, okolju prijaznejši, energetsko učinkovitejši in navsezadnje tudi prilagojen gibalno oviranim gostom, kar doslej ni bil. Gradbena dela bodo začeli letos poleti, strokovna žirija je med sedmimi idejnimi rešitvami, prispelimi na natečaj, izbrala podjetje Ark arhitektura Krušec iz Ljubljane.
 

Javni zavod, javna odprodaja opreme


»Z jutrišnjim dnem se bomo začeli ukvarjati z vso opremo in s praznjenjem. Za vso opremo smo pripravili kataloge, določili namensko rabo za naprej in tudi to, katera oprema bo ostala v novem hotelu, katero opremo bomo uporabili na drugih naših objektih, kaj pa se bo odprodalo. Kot javni zavod smo dolžni opremo odprodajati javno, skladno z zakonom o ravnanju s stvarnim premoženjem države, zato bo vse, kar se bo prodajalo, objavljeno na spletnih straneh (TUKAJ). Prva že objavljena stvar, ki se odprodaja, je 60 kosov kuhinjske opreme,« pojasnjuje direktorica Špela Munih Stanič.