Karavana e-vozil bo alpsko pot končala na Bledu

Sedem e-vozil se je v četrtek iz italijanskega mesteca Cogne odpravilo na 1600 km dolgo pot, njen osnovni cilj pa je ničen vpliv na okolje.

Objavljeno
08. julij 2019 10.53
Posodobljeno
08. julij 2019 10.53
»Potovanje brez emisij je možno!« To je moto in izziv krstne izvedbe e-ture združenja Alpski biseri. FOTO: Alpine Pearls e-Tour
Bled – »Potovanje brez emisij je možno!« To je moto in izziv krstne izvedbe e-ture združenja Alpski biseri, katerega del je tudi Bled. Sedem električnih vozil se je s sedmimi ekipami v četrtek iz italijanskega mesteca Cogne v narodnem parku Gran Paradiso odpravilo na 1600 kilometrov dolgo pot, ki se vije skozi šest alpskih držav (Francija, Švica, Lihtenštajn, Avstrija, Italija in Slovenija), njen osnovni cilj pa je ničen vpliv na okolje.


Trajnostni turizem in e-mobilnost


Cilj e-ture, ki promovira idejo trajnostnega turizma in e-mobilnosti ter električna vozila, bo v sredo na Bledu, ki je bil lani – enako kot Cogne – uvrščen med 100 najbolj trajnostno usmerjenih destinacij v Evropi. Kot poudarjajo v združenju alpskih dežel, ki je nastalo z namenom promocije trajnostnega turizma v Alpah in združuje mesta v Italiji, Avstriji, Švici, Nemčiji in Sloveniji, tura ni hitrostno tekmovanje, temveč promocija trajnosti in e-mobilnosti, ki je možna tudi v Alpah.


Nissan, Renault, Tesla, BMW, Jaguar


Projekt podpirajo evropska unija, italijanski ministrstvi za okolje in promet, Energy System Research Organisation (RSE), nekateri narodni parki na poti in vrsta organizacij. »Želimo tudi preveriti, kako e-mobilnost deluje v praksi. Tudi na Bledu problematike prometne preobremenjenosti ni mogoče rešiti čez noč, temveč z majhnimi koraki, karkšen je tudi ta dogodek,« je za STA povedal direktor Turizma Bled Tomaž Rogelj. Udeleženci med drugim vozijo Nissanova, Renaultova, Teslina, BMW in Jaguarjeva e-vozila.