Kitajci kupili blejska hotela

Družba Kompas Hoteli Bled je štirizvezdična hotela Kompas in Lovec prodala podjetju Golden Forest.
Fotografija: Blejski hotel Kompas je zamenjal lastnika. FOTO: Hotel Kompas
Odpri galerijo
Blejski hotel Kompas je zamenjal lastnika. FOTO: Hotel Kompas

Bled – Podjetje Golden Forest, ki naj bi bilo v lasti kitajskih vlagateljev, je – po poročanju spletnega portala Siol – kupilo štirizvezdična blejska hotela Kompas in Lovec s 95 oziroma 52 sobami. Višina kupnine še ni znana, cena bi se lahko gibala okrog 10 milijonov evrov, a so kitajski vlagatelji le manjši del plačali z lastnimi sredstvi, večjega pa financirali s sedemmilijonskim posojilom pri banki Sberbank.


Začetek prodaje že predlani


Doslej sta bila hotela v lasti družbe Kompas Hoteli Bled, ki jo obvladujeta hotelirja Ivan Tatić in Milorad Sikima, prodajo blejskih hotelov pa sta začela že konec leta 2017. V tem letu je družba ustvarila 5,4 milijona evrov prihodkov od prodaje in okrog 200.000 evrov čistega dobička, imela pa je 57 zaposlenih.


Kdo je v ozadju?


Podjetje Golden Forest, ki ima sedež v Ljubljani, naj bi bilo v lasti kitajskih vlagateljev, iz uradnih registrov pa ni mogoče ugotoviti, kdo je v ozadju tamkajšnje družbe Hongkong Gold Elephant International, ustanovljene pred štirimi leti. Uradna zastopnika podjetja sta Xiaolei Xu in Guo Jinlin, vodenje poslov v Sloveniji pa je nedavno prevzel Vladan Mitrović, ki je nazadnje vodil Best Western Hotel v Kranjski Gori.


Tudi Krim in Jelovica menjala lastnike


Minula leta sta med večjimi blejskimi hoteli lastnike zamenjala tudi že hotel Krim in hotel Jelovica, ki ga je novi lastnik Otmar Zorn že obnovil in odprl pod imenom Bled Rose Hotel. Lastnica največjega števila blejskih hotelov sicer ostaja Sava (Grand hotel Toplice, Rikli Balance hotel, hotel Park, hotel Savica Garni, hotel Jadran, hotel Trst), ki zadnja leta prav tako prenavlja in posodablja hotele.

Komentarji: