Kresno noč bodo lahko prespali v stolpu

Konec tedna se bo v gorenjski prestolnici prvič zgodil družinski festival z bogatim programom, na katerega so vabljeni otroci in starši z vseh koncev Slovenije.
Fotografija: Pungert je lepo prizorišče za kulturno in glasbeno dogajanje. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Pungert je lepo prizorišče za kulturno in glasbeno dogajanje. FOTO: Tomi Lombar

Kresna noč, dvodnevni festival otrok, se bo začel v petek, 21. junija, popoldne v otroški četrti mestnega jedra v Kranju, to je na Trubarjevem trgu na igrišču Stolpa Pungert, na vrtu Cafe galerije Pungert ter v srednjeveškem stolpu Pungert. Za tam je prijetna in strokovna ekipa Zavoda Carnica s sodelavkami in sodelavci pripravila program za družine, otroke in posameznike, ki imajo radi umetnost in igro. Festival se bo odvijal ob času Šentjanževega, ko se praznuje tudi najdaljši dan v letu, zato bo program potekal tudi v tem duhu. 

V petek bodo tako po otvoritvi ob 17. uri najprej na vrsti družinske igre brez meja, ki jih pripravljajo organizacije MOK (do 19. ure), med peto in deveto zvečer bo na sporedu Krančkova večerja s Kajžico (montessori varstvo), ob 19:15 bo koncert za otroke – Mojca in Kaličopko, po njem (od 19:45 do 20: 45) plesna solo jazz delavnica Pleši, pleši črni kos! z Darjo Ovsenik. Ob pol devetih zvečer bo ptičja ohcet, kar pomeni, kakor so pojasnili organizatorji, neuradna poroke vseh, ki se imajo radi. 


V Stolpu Pungert se redno dogaja program za otroke, med dvodnevnim festivalom bo še bogatejši. FOTO: Jožže Suhadolnik
V Stolpu Pungert se redno dogaja program za otroke, med dvodnevnim festivalom bo še bogatejši. FOTO: Jožže Suhadolnik


Prenočevanje v stolpu


Malo pred deveto bodo na vrtu Cafe galerije Pungert Kranj prižgali kres in z Godalkarji izvedli obred kresovanja, vse do polnoči bo za glasbo skrbela tudi gipsy swing skupine Flat Hats. Najbolj pogumni otroci – od 4. leta starostri dalje – bodo lahko ta pravljični večer preživeli v srednjeveškem Stolpu Pungert. S seboj naj prinesejo spalne vreče, podloge za spanje ter zobno ščetko. Ker je prostora malo, organizator poziva k predhodnim prijavam (na 040 591 214 ali na ZS Stolp Pungert na Facebooku), pri čemer velja pravilo, prej se prijavim, prej imam zagotovljeno spanje. Dogodek se sicer vrednoti s prostovoljnimi prispevki.

Najbolj pogumni otroci bodo lahko kresno noč prespali v stolpu na Pungertu. Zjutraj pa bo od tam štart pohoda na Šmarjetno goro. FOTO: Jožže Suhadolnik
Najbolj pogumni otroci bodo lahko kresno noč prespali v stolpu na Pungertu. Zjutraj pa bo od tam štart pohoda na Šmarjetno goro. FOTO: Jožže Suhadolnik


Hop na Šmarjetno goro


V soboto se bo rajanje nadaljevalo: med 8. in 9. uro zjutraj bo Krančkov zajtrk, ki je pravzaprav je zajtrk prvakov. Tega sicer s Stolpom Pungert enkrat v mesecu soustvarjajo Škrat Kranček in otroci ter punce iz Kajžice. Ko se bodo otroci podprli, bodo nared za pohod, t. i. Krančkovo transverzalo, ki jih bo spred Stolpa Pungert vodila na bližnjo Šmarjetno goro. To seveda velja tudi za vse ostale udeležence festivala otrok, ne le tiste, ki bodo noč prespali v stolpu.

Foto Jožže Suhadolnik
Foto Jožže Suhadolnik


Zbor je, skratka, ob 9. uri zjutraj, od tam se bodo peš odpravili proti Stražišču, od tam pa se po gozdni poti podali proti vrhu. Sledil bo zanimiv spremljevalni program, vsekakor pa kaj dobrega specite, da bo miza obložena in trebuščki siti, so zapisali organizatorji, to so različne organizacije, ki delujejo za otroke v mestnem jedru – Stolp Pungert, Mestna knjižnica Kranj, Gorenjski muzej, Zveza tabornikov občine Kranj, Zveza ustvarjalnih društev Kranj, Zavod za turizem kulturo Kranj, Cafe Galerija Pungert ter Kajžica - monterssori varstvo, program pa podpira Mestna občina Kranj.

Komentarji: