Navijači odločno zahtevajo, občina pa več ne sme dati

Na transparentih jeseniških hokejskih navijačev, razobešenih po občini, je zapisano »Hokej ali vojna«, »Tik tak, 3. junij«.

Objavljeno
24. maj 2019 13.50
Posodobljeno
24. maj 2019 19.19
Kot poudarjajo navijači, hokej na Jesenicah ni le šport, temveč način življenja. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Jesenice – Hokej ali vojna? Na hokejskih Jesenicah je zavrelo, navijaška skupina Red Steelers je po mestu razobesila transparente z »vojno napovedjo« ter župana Blaža Račiča in občino pozvala k takojšnji pomoči in podpori »svetemu klubu«. A na dnevnem redu včerajšnje seje občinskega sveta je bila hokejska problematika uvrščena šele med vprašanja in pobude.

»Sporočilo je glasno in jasno: pet let smo vas trpeli, pet let ste imeli možnost podpreti sveti klub Jesenic! Dovolj! Do 3. junija imate čas in zadnjo priložnost, da klubu izkažete vso podporo. Če tega ne boste storili, vam kot varuhi kluba vsem na občini napovedujemo vojno. To ni niti grožnja niti izsiljevanje. To je zahteva in volja vseh ponosnih Jeseničanov, ki mesta brez hokeja ne vidijo. Hokej na Jesenicah ni zgolj še en šport. Je način življenja. Zanimanje in zaupanja vanj se spet povečujeta. Mladi želijo igrati za Jesenice, občani pa končno spet govorijo o hokeju ob kavi ali pivu. Podporniki, navijači, simpatizerji prihajajo iz vse Slovenije, kot v zlatih časih. Ste nam to pripravljeni odvzeti?« nedvoumno pravijo navijači.


Legitimno, dokler ni žaljivo


Občina Jesenice plakatno akcijo razume kot način izkazovanja dodatne navijaške podpore hokejskemu društvu in prikazovanja pomembnosti tega športa v lokalni skupnosti, ki se je tudi sama zaveda, saj je hokej v občinskem razvojnem programu opredeljen kot prioritetna športna panoga. »Take akcije so legitimen način izražanja mnenja ter jih spoštujemo in sprejemamo le, dokler niso žaljive, ne vsebujejo sovražnega govora ali ne uničujejo tujih zasebnih ali javnih površin,« odgovarjajo v kabinetu župana in dodajajo, da občina financira društvo v največji še zakonsko dovoljeni meri, a njegov obstoj ne bi smel biti odvisen od občinske pomoči.

image
Navijači bodo počakali še do 3. junija. FOTO: Red Steelers


»Občine so dolžne finančna proračunska sredstva porabljati ekonomično, namensko, transparentno in skladno s področno zakonodajo ter po naprej določenih merilih, ki so enaka za vse. Občina Jesenice zagotavlja pogoje za izvedbo letnega programa športa na lokalni ravni, saj skrbi za športno infrastrukturo in sofinancira dejavnost oziroma izvajanje programov društev, ki jim dodeljuje finančna sredstva prek javnega razpisa v letnega programa športa (LPŠ). Sredstva se razdelijo na podlagi sprejetih meril in normativov za vrednotenje športnih programov v občini,« pravijo v kabinetu župana.


Hokej kot način življenja


(Odhajajoči) predsednik HDD Sij Acroni Jesenice Anže Pogačar poudarja, da bi klub za normalno izvedbo sezone potreboval približno 550.000 evrov, celoten sedanji proračun pa so v klubu zbrali na trgu, pri sponzorjih, s prodajo vstopnic (460.000 evrov). »Jesenice so majhno mesto, podjetij ni veliko, večkrat smo potrkali na sleherna vrata. Zgodbo smo zasnovali širše in v regiji iskali tudi dodatno sponzorsko pomoč. To so sredstva, ki jih lahko zberemo sami, nekaj pomoči pa še potrebujemo in tu računamo na občino,« poudarja predsednik: »Potrebujemo več njene podpore kot sedanjih 25.000 evrov prek razpisa za sofinanciranje LPŠ.«

Za hokej skoraj polovica sredstev


V proračunu občine Jesenice je za letni program športa zagotovljenih 280.000 evrov, skoraj polovica sredstev pripada hokeju. »Poleg HDD Sij Acroni Jesenice jih namreč namenjamo tudi HD Hidria Jesenice, ki skrbi za mlajše hokejske selekcije. Del letnega programa športa je tudi uporaba športnih objektov (občina sofinancira tudi uporabo ledne ploskve). Iz uporabe športnega objekta (Športne dvorane Podmežakla) društvu HDD Sij Acroni Jesenice na podlagi javnega razpisa zagotavljamo sredstva za kritje stroškov uporabe ledu v celoti,« pojasnjujejo na občini in dodajajo: »Glede na dolgoletno tradicijo hokeja na Jesenicah upamo, da se bo za nadaljnji obstoj društva in njegovo nemoteno delovanje našla ustrezna rešitev, pri čemer bo občina Jesenice tudi v prihodnje pomagala v okviru veljavne zakonodaje in svojih zakonskih pristojnosti.«


Klubsko vodstvo že nekaj mesecev vodi aktivne razgovore z županom o večji podpori društvu, a so še vedno na začetni točki. »Preigravali smo različne scenarije, aktivno predstavljali predloge, a se nič ne spremeni. Težko razumem, da mesto, katerega identiteto definira prav hokej in ki ima v svoji strategiji zapisano, da je hokej šport številka 1, ne najde poti, da bi podprlo profesionalno hokejsko ekipo. Od tradicije in javnega izražanja podpore klub ne more preživeti. Nikakor ne prosimo, da mesto v celoti denarno podpira delovanje kluba, saj imamo zveste sponzorje. Nekaj finančne soudeležbe pa seveda pričakujemo,« poudarja Pogačar, ki navijaški poziv vidi emocionalno: »Šport je igra čustev, hokej pa je na Jesenicah način življenja in razumljivo je, da se navijači v takšnih razmerah aktivirajo in želijo po najboljših močeh pomagati ohraniti tisto, kar imajo radi.«