Po letalnici bratov Gorišek ne navzdol, temveč navzgor

Tekaški praznik Red Bull Planica 400 bo v soboto spet privabil rekordno število udeležencev, ki bodo morali premagati 202 metra višinske razlike
Fotografija: Luka Kovačič drži rekord planiškega tekaškega izziva. FOTO: Samo Vidic
Odpri galerijo
Luka Kovačič drži rekord planiškega tekaškega izziva. FOTO: Samo Vidic

Planica – Planiška letalnica bratov Gorišek ni zgolj svojevrsten izziv za smučarske skakalce, temveč enkrat na leto tudi za jeklene tekače, ki se sredi septembra tradicionalno udeležijo edinstvenega praznika Red Bull Planica 400. Tekmovanje v teku po letalnici (navzgor) bo prihajajočo soboto v dolini pod Poncami gostovalo že sedmič, letos pa bo imelo še dodatno težo, saj bo hkrati finalno v seriji štirih lokacij 4titude Challenge.


Nadpovprečni naklon


Planiški izziv slovi kot najzahtevnejši med vsemi tovrstnimi na svetu zaradi nadpovprečnega naklona proge, ki malce popusti le na vrhu doskočišča, in podlage. Tekmovalci večino 400-metrskega teka opravijo po vseh štirih, v soboto pa bodo morali premagati 202 metra višinske razlike. Na startnem seznamu je spet rekordno število imen, kar 1228 (iz 21 držav) oziroma skoraj 200 več kot lani. Od tega jih bo 792 nastopilo posamično, preostali pa v 109 štafetah.


Po nov rekord


Rekord proge od lani drži zmagovalec zadnjih dveh izvedb Luka Kovačič, ki se je prvi spustil pod mejo petih minut (4:59), letos pa ga bo poskušal še izboljšati. »Zjutraj so padale stave, ali bo šlo pod pet minut ali ne. Šlo je za las, toda dokazal sem, da se da. Seveda sem nadvse zadovoljen. Kakšna sekunda manevrskega prostora še obstaja, a ne bi ničesar napovedoval. Pustimo se presenetiti,« je lansko zmago komentiral Kovačič.


Zmago brani Barbara Trunkelj


Letos bo imel v lovu na trojček ostro konkurenco – tako domačo z Matjažem Miklošo na čelu kot tujo, v kateri izstopa Avstrijec Jakob Mayer, trenutno vodilni v skupni razvrstitvi serije 4titude Challenge. Pri ženskah je lanska zmagovalka Barbara Trunkelj napovedala lov na ponovitev podviga, morda pa tudi na nov ženski rekord proge, ki ga drži Italijanka Valentina Belotti (6:20). V seriji vodi Avstrijka Martina Wernig.


Vsaj 16 let


Sobotno tekmovanje, ki se ga lahko udeležijo 16 ali več let stari tekmovalci, se bo s kvalifikacijskimi teki začelo ob 11.45, od 15.30 naprej pa bodo – tudi ob neposrednem televizijskem prenosu – na sporedu še finalni obračuni v vseh kategorijah, od poklicnih štafet (gasilci, gorski reševalci, vojaki, policisti, zdravstveni delavci, delavci civilne zaščite) prek moških in mešanih četvork do finala posameznic in posameznikov. Uradna razglasitev zmagovalcev bo ob 16.45.

Komentarji: