Sedem milijonov evrov za energetsko varčni vrtec

Naložba: Vrtec za 300 otrok bo zgrajen na začetku prihodnjega šolskega leta – Največji zalogaj loške občine v zadnjih letih

Objavljeno
10. avgust 2018 07.00
Posodobljeno
10. avgust 2018 07.00
Foto
Blaž Račič
Blaž Račič
Škofja Loka – Na območju nekdanje vojašnice pod Kamnitnikom bodo na začetku prihodnjega šolskega leta odprli nov energetsko varčen vrtec za 300 otrok. Sedem milijonov evrov vreden vrtec bo zgradilo podjetje Kovinar –gradnje ST, s katerim je župan Miha Ješe včeraj podpisal gradbeno pogodbo na ključ.

Po besedah župana Mihe Ješeta bo vrtec, ki so ga načrtovali že več let, največja naložba v Škofji Loki, ki mu bodo letos in prihodnje leto namenili dobršen del investicijskega potenciala občinskega proračuna. Za izbiro izvajalca so objavili dva razpisa in šele na drugem izbrali jeseniško podjetje, ki bo vrtec zgradilo za 200.000 evrov več, kot so načrtovali. Razpis za izbor izvajalca nadzora je že objavljen.

Projektant je predvidel, da se vrtec lahko zgradi v enem letu, kot pravi župan, pa so določili 14-mesečni rok za dokončanje gradnje, kar je zagotovilo, da bo vrtec končan pravočasno. Društva, ki so delovala v enem izmed objektov na območju nekdanje vojašnice, so se že izselila v drug objekt na območju vojašnice, kjer bo po županovih besedah nastal velik družbeni (medgeneracijski) center, ki bo dal »kohezivno moč okolju«. Občina je za projekt pridobila 1,2 milijona evrov nepovratnih sredstev iz ekološkega sklada.

Direktor podjetja Kovinar – gradnje ST Mirko Krašovec je obljubil, da bodo nov vrtec v roku predali v uporabo. Na občinski razpis so se prijavili skupaj s podjetjem Riko Hiše. Gradnja varčnega vrtca bo zahtevna, pravi Krašovec in ocenjuje, da bo to občini omogočilo prihranke pri obratovanju vrtca.

Kot je poudaril Bojan Lukšič, direktor podjetja Riko Hiše, bodo najmlajši v vrtcu lahko spoznali delovanje in pomen nizkoenergijske zgradbe in verjame, da bo to za prihajajoče generacije pomembno za razumevanje pomena energetsko varčne gradnje.

Z novim vrtcem bodo zadovoljili potrebe po vrtčevskem varstvu v občini in bodo v vse vrtce lahko vpisali do tisoč otrok, je dodal Ješe.