Šolo bodo vzeli brezdomcem in vrnili otrokom

V propadajočem objektu nekdanje ekonomske šole bodo rešili prostorsko stisko največje slovenske podružnice, POŠ Simon Jenko Center.

Objavljeno
05. junij 2019 10.27
Posodobljeno
05. junij 2019 11.30
Zadnje desetletje opustošen objekt kazi podobo kranjskega središča. FOTO: Janez Porenta
Kranj – Prazni in propadajoči prostori nekdanje ekonomske šole na Komenskega ulici ne bodo več kazili podobe kranjskega mestnega središča, ampak jih bodo 1. septembra prihodnje leto – po »mrtvem« desetletju – spet zasedli otroci. Začenjata se namreč dozidava in rekonstrukcija vrtca in POŠ Simon Jenko Center, ki s 300 učenci velja za največjo podružnico v Sloveniji. »To je dobra novica za šolarje in vrtčevske otroke ter strokovni kader šole,« se strinja župan Matjaž Rakovec.

image
Z dozidavo in rekonstrukcijo objekta bodo ubili dve muhi na en mah. FOTO: Janez Porenta


Odkar se je srednja ekonomska šola pred 12 leti preselila v šolski center na kranjskem obrobju, so njeni dotedanji prostori neizkoriščeni. »Šola je bila prazna in mestu v sramoto, v njej se je dogajalo marsikaj, v njenih prostorih so se naselili brezdomci in narkomani, že njen zunanji videz z razbitimi šipami je dajal vtis neurejenosti,« poudarja ravnatelj matične šole Rudolf Planinšek. Zdaj šolske prostore vračajo tistim, ki so jim namenjeni – učencem in vrtčevskim otrokom.


Vedno se zatakne pri financah


Planinšek pojasnjuje, da je kot ravnatelj prvič podpisal osnutek načrta adaptacije šole že leta 2003. Od takrat se je zamenjalo že kar nekaj županov in občinskih svetnikov, s pristojnimi se je ves čas intenzivno dogovarjal, a se je vedno zataknilo pri financah. »Kriza še ni bila takšna, da vseh otrok ne bi mogli spraviti v šolo. Pomagali smo si s kratkoročnimi rešitvami, znotraj matične šole pridobili dve učilnici in knjižnico, dolgoročno pa to ni bilo vzdržno. Šola se polni, skupaj imamo kar 57 oddelkov, letos smo vpisali celo osem prvih razredov. Tri razrede razredne stopnje smo preselili v šolski center, ki nam je odstopil prostore, moram pa poudariti, da so bili starši zelo korektni, razumejo problem in se veselijo novih prostorov,« je pojasnil Planinšek. V zadnjih štirih letih so se glede širitve šole začeli odločilni premiki, že prejšnji župan Boštjan Trilar se je zavedal resnosti stanja, v ponedeljek pa so vendarle podpisali pogodbo o izvedbi gradbenih del, ki jih bo izvajalo podjetje VG5.

Spodaj vrtec, zgoraj šola


Projekt vključuje celovito prenovo zapuščenega degradiranega objekta za namene štirih enot vrtca (spodaj), osmih enot osnovne šole (po štirih v dveh nadstropjih, v zgornjem bo tudi medgeneracijski prostor) in prostorov uprave, vključuje pa tudi prenovo fasade, skupne jedilnice, kuhinje, športne dvorane, opremljanje in ureditev zunanjih površin s šolskim igriščem.


Dela bodo začeli še ta mesec, takoj po koncu šolskega leta, in če bo vse potekalo po terminskem načrtu, bi objekt lahko predali v uporabo že na prvi dan šolskega leta 2020/2021. Vrednost celotnega projekta znaša šest milijonov evrov, pri čemer bo občina iz proračuna prispevala 1,7 milijona evrov, medtem ko je sofinanciranih sredstev EU in Republike Slovenije načrpala za 4,3 milijona evrov.