Spomin na čevljarstvo še živi – še posebej na Šuštarsko nedeljo

Današnji program v Tržiču se bo začel ob 10. uri in nadaljeval ves dan s sejmom in številnimi spremljevalnimi dogodki za otroke in odrasle.

Objavljeno
01. september 2019 07.41
Posodobljeno
01. september 2019 07.53
Spomin na čevljarstvo v Tržiču še živi. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Tržič – Ko je šlo leta 2016 podjetje Peko v stečaj, je padel ponos Tržiča, v katerem so v najboljših letih izdelali in prodali toliko čevljev, da bi, če bi jih postavili enega pred drugega, mesto povezali z Moskvo, zaposloval pa je več kot 5000 ljudi. A spomin na čevljarstvo v Tržiču še živi, še posebej v začetku septembra, ko tradicionalna Šuštarska nedelja privabi veliko množico radovednežev od vsepovsod. Tudi danes jih bo.


Podjetje ugasnilo pred tremi leti


Podjetje Peko je bilo ustanovljeno leto 1903, po drugi svetovni vojni je nekaj let delovalo pod imenom Tovarna obutve Triglav Tržič, nakar so mu vrnili renomirano ime. V 70. in 80. letih minulega stoletja je proizvodnjo širilo v druge kraje in uspešno prodajalo na evropskem in ameriškem trgu. Po debelem stoletju obstoja je pred tremi leti ugasnilo. V spomin nanj so že v četrtek v galeriji Atrij odprli razstavo »Slovo od Peka ... Peko živi«, ki si jo bo danes možno ves dan ogledati z organiziranim vodenjem v spremstvu kustosa. Odprtje razstave je bilo tudi uvod v bogat prireditveni program tega vikenda.

image
Čevljarji iz Tržiča in od drugod poskrbijo, da se obiskovalci lahko tudi obujejo. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Obogatena kulinarična ponudba


Sinoči so na Gorenjski plaži odmevali zvoki zasedb Big Foot Mama in Joške v'n, današnji program pa se bo z županovim nagovorom začel ob 10. uri in nadaljeval ves dan s sejmom in številnimi spremljevalnimi dogodki za otroke in odrasle. Letošnja ponudba je obogatena tudi kulinarično s festivalom Tok' okusn, obiskovalci pa bodo med drugim lahko okušali domače štruklje, golaž, tržiške bržole. V kulturno-zabavnem programu bodo lokalni umetniki obiskovalce popeljali po zanimivostih iz tržiške čevljarske tradicije. Ob ljudskih pesmih, plesih, vižah in ob odlomkih frejšprehunge – dogodka, na katerem so čevljarske vajence sprejeli med pomočnike – bo mogoče spoznavati življenje čevljarjev, kakršnega se danes ljudje le še spominjajo.

image
Tradicionalna Šuštarska nedelja vsako leto privabi veliko množico radovednežev od vsepovsod. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Odličen dogodek za vso družino


»Zadnji počitniški konec tedna je tradicionalna Šuštarska nedelja lahko odličen in sproščujoč dogodek za vso družino. Ne le, da si bo mogoče ogledati staro tradicijo in dediščino čevljarstva, temveč tudi uživati v pestrem in bogatem kulturnem in zabavnem programu. Čevljarji iz Tržiča in od drugod pa bodo poskrbeli, da se bodo obiskovalci lahko tudi obuli,« je prireditvi ob rob spregovorila njena vodja Božena Peterlin.


Še znajo izdelati kakovostne čevlje


Prikimal ji je tudi tržiški župan Borut Sajovic: »Prva septembrska nedelja, angelska nedelja, je in bo ostala naš praznik, kajti tržiška šuštarija živi in dela naprej. Tudi po Peku v Tržiču še vedno znamo izdelati in prodati dobre, kakovostne čevlje. Izdali smo knjigo o kolarstvu in gremo nazaj k zgodbi tržiških čevljarskih korenin, k etnološki dediščini, zato so v Šuštarsko nedeljo vpeti muzej, številna društva in gostinci. V nedeljo bo torej v Tržiču res fletno, pestro, zabavno okusno s kopico dogodkov za vse generacije.«