Tudi poletna ponudba smučarskim centrom lahko pomaga preživeti

Zelene zime gorenjska smučišča silijo v bogatitev in dopolnjevanje ponudbe v preostalem delu leta, predvsem poleti.
Fotografija: Na Krvavec bo dnevno vozil avtobus iz Ljubljane. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Na Krvavec bo dnevno vozil avtobus iz Ljubljane. FOTO: Mavric Pivk/Delo

Škofja Loka – Zelene zime smučarska središča na Gorenjskem silijo, da bogatijo in dopolnjujejo tudi ponudbo v preostalem delu leta, predvsem poleti. Tematske poti, kolesarski poligoni, pustolovski in adrenalinski parki, promocija lokalne kulinarike že dolgo niso več izjema, ampak običajen del pestre poletne ponudbe smučarskih oziroma gorskih centrov.



»Poletna ponudba lahko pomaga reševati smučarske centre, vendar zelo počasi capljamo za dobrimi praksami iz tujine. Vzorčni primer, koliko denarja, subvencij, nepovratnih sredstev namenja država, da ohranja gorske centre žive tudi v času slabih sezon, so Dolomiti. Mi smo v tem pogledu povsem neprimerljivi. Gorski centri so generatorji turizma v svojih občinah, ki so v zadnjih štirih letih dobile za 11 milijonov evrov turistične takse, torej se pomemben del prihodkov ustvarja v teh namestitvah,« poudarja predsednica Združenja slovenskih žičničarjev Manuela Božič Badalič.

Na Voglu je nesmučarjev več kot smučarjev. FOTO: Jure Eržen/Delo
Na Voglu je nesmučarjev več kot smučarjev. FOTO: Jure Eržen/Delo


Dnevni avtobus Ljubljana–Krvavec


Smučarski centri se poskušajo znajti na različne načine. »Poletni turizem na Krvavcu vsako leto raste. Letos smo izboljšali povezave z Ljubljano, od koder bo vsak dan peljal avtobus na Krvavec, kar bo pritegnilo še več tujih in tudi domačih gostov. Hkrati pripravljamo dogodke z zabavnimi vsebinami in tako nagovarjamo družine, naj prosti čas v mesecih, ko so temperature v mestih visoke, preživijo aktivno, kakovostno in na svežem zraku. Ponujamo veliko označenih pešpoti in odlično lokalno kosilo z razgledom na krvavški plaži,« je pojasnila Špela Janša (RTC Krvavec).

Poletna ponudba gorenjskih smučišč. FOTO: Delova infografika
Poletna ponudba gorenjskih smučišč. FOTO: Delova infografika


Tudi Kranjska Gora, po besedah Senke Kemperle (RTC Žičnice), vse bolj postaja poletna »destinacija aktivnih počitnic v naravi, čemur prilagajamo tudi široko poletno ponudbo, ki jo nameravamo letos obogatiti s številnimi promocijskimi dogodki in prireditvami. Število gostov se v poletni sezoni zelo povečuje.« Njene besede podpirajo podatki: predlani so v zimskih mesecih (od novembra do marca) našteli 231.358 nočitev (38 odstotkov), od aprila do oktobra pa 376.009 nočitev (62 odstotkov), lani je bilo nočitev zunaj zimske sezone že kar 506.441 (63 odstotkov).


Na Voglu dve tretjini nesmučarjev


Vogel je s svojo edinstvenostjo, ku mu jo zagotavlja lokacija v TNP, eden tistih smučarskih centrov, ki gosti že več obiskovalcev, ki ne smučajo, kot smučarjev. Od leta 2017, ko je bilo med gosti 58 odstotkov nesmučarjev, do lani, ko jih je bilo že 67 odstotkov, se je njihovo število povečalo za 16 odstotkov. »Goste želimo prepričati, da tudi poleti ostanejo na Voglu dlje časa, predvsem z različnimi programi in izboljšanjem kakovosti gostinske ponudbe z vključevanjem lokalnih jedi in tudi vključevanjem drugih naravnih atraktivnosti, denimo obiskom slapa Savica ali korit Mostnice,« poudarja Aleksandra Fiorelli (Žičnice Vogel).

V Kranjski Gori so lani izven zimske sezone našteli več kot pol milijona nočitev. FOTO: Špela Ankele
V Kranjski Gori so lani izven zimske sezone našteli več kot pol milijona nočitev. FOTO: Špela Ankele


Pa manjša smučišča? Na Soriški planini, ki ponuja tudi možnost kampiranja, se zavedajo, da je poletna sezona tista, ki jo je treba dodatno razviti, da bi smučišču zagotovili dolgoročni obstoj in tudi sredstva za vzdrževanje in investicije. »Zato zdaj sredstva namenjamo dodatni ureditvi kolesarske poti, prostora za kampiranje in pohodnih poti okoli rapalske meje,« je sporočila Polona Golija.

Komentarji: