V petih letih se je število prenočitev podvojilo

Direktor Zavoda za turizem Tomaž Štefe si želi še kakšen manjši, morda butičen hotel v Starem Kranju.
Fotografija: Med kranjskimi tradicionalnimi prireditvami je tudi Prešernov smenj. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Med kranjskimi tradicionalnimi prireditvami je tudi Prešernov smenj. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Kranj – Ko sredi poletja, med tradicionalnim KranFestom, ulice in trge Kranja v enem vikendu preplavi več 10.000 obiskovalcev, gorenjska metropola zacveti. A tudi sicer v zadnjem obdobju turistično ni zaspana, kar navsezadnje dokazuje podatek, da se je v petih letih podvojilo tako število prihodov kot prenočitev v občini.

Leta 2014 so v občini našteli 60.092 prenočitev, lani 114.835, ocena za letos je 120.000 (v prvih šestih mesecih 57.873). Podobno je s prihodi: od 34.399 leta 2014 do 67.290 lani in načrtovanih 70.000 letos (do julija 33.257). V tem obdobju se je močno povečala zasedenost kranjskih hotelov, povprečna doba bivanja pa se ni spremenila (1,75 prenočitve). Po turističnih prenočitvah je delež tujcev kar 93-odstoten, največ je Korejcev, Madžarov, Nemcev, Srbov, Poljakov, po deležu obiskovalcev mesta pa še vedno vodijo Slovenci.

»Med dnevnimi gosti oziroma turisti prevladujejo takšni, ki pridejo na kulturno-zgodovinski ogled Kranja oziroma obiščejo dogodek ali prireditev. Sicer pa med tipi gostov najdemo poslovne turiste, športnike, njihove spremljevalce in obiskovalce športnih prireditev, smučarje, ki prespijo v Kranju. Tujci zaradi bližine letališča v Kranju prespijo prvo ali zadnjo noč, po prihodu v Slovenijo in pred odhodom v tujino,« pojasnjuje direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Tomaž Štefe.

Festival Pianopolis povezuje sodobne, klasične, jazz, elektronske in avtorske zvoke klavirja. FOTO: Zavod za turizem Kranj
Festival Pianopolis povezuje sodobne, klasične, jazz, elektronske in avtorske zvoke klavirja. FOTO: Zavod za turizem Kranj


Kaj je v Kranju vredno obiska? Štefe predlaga: »Najbolj obiskana turistična atrakcija so Rovi pod Starim Kranjem ter najvplivnejša slovenska gotska cerkev sv. Kancijana in tovarišev na Glavnem trgu.« Med te uvršča še Prešernovo hišo, grad Khislstein, mestno hišo, hišo Layer, Pungert z razgledno točko, Galerijo Kranjske hiše, v okolici Kranja pa eno najbolj fotogeničnih in največkrat fotografiranih cerkva daleč naokrog na Jamniku. In najodmevnejše prireditve? Prešernov smenj, KranFest, Festival likovnih umetnosti, Prešerni karneval, Noči čarovnic v rovih ...


Športni hotel blizu stadiona


V zadnjih letih je bilo veliko narejeno na področjih upravljanja in izboljšanja promocije turistične destinacije, a izzivov je še vedno veliko, predvsem v izboljšavi turistične ponudbe (večja pestrost, raznovrstnost, inovativnost, več produktov, ponudnikov) in infrastrukture (več namestitev, turistična signalizacija, kolesarske poti in pešpoti). Kranj sicer kandidira in pripravlja program za evropsko prestolnico kulture 2025, prihodnje leto naj bi luč sveta uzrla tudi nova ambiciozna razvojna strategija kranjskega turizma.

Med letošnjimi novostmi je prenova Hotela Brdo, ki je vrata začasno zaprl aprila, ponovno naj bi jih – z več kapacitetami in višjim kakovostnim standardom – spet odprl februarja leta 2021. Obnova je ocenjena na okoli 26 milijonov evrov. Opazna je tudi sprememba v priljubljenem KluBaru, ki je postal Gastropub in je v sodelovanju z Binetom Volčičem pripravil zanimivo ponudbo kulinarike, med dogodki pa sta za svežino poskrbela festivala kranjske klobase in keramike.

Zadnja leta se je v Kranju povečala ponudba manjših turističnih nastanitev, kot so turistične sobe, apartmaji in hostli, na Občini pa razmišljajo tudi o postavitvi športnega hotela v bližini stadiona. »Želel bi si še več hotelske ponudbe, predvsem pa še kakšen manjši, po možnosti butični hotel v Starem Kranju,« odgovarja Štefe.

Komentarji: