Zatrnik se po dveh desetletjih prebuja iz zimskega spanja

Nekdaj priljubljeno gorenjsko družinsko smučišče bo v prihajajoči zimi na voljo otrokom, leto pozneje pa tudi odraslim.

Objavljeno
11. september 2019 09.13
Posodobljeno
11. september 2019 09.24
Ovčarski bal je bil simboličen začetek projekta ponovne oživitve smučišča Zatrnik. FOTO: Ana Bajec
Gorje – Gorenjskim smučiščem v zadnjem desetletju, dveh ni bilo z rožami postlano. Nekatera so se s težavami spoprijela bolje, druga slabše, denimo Kobla, Zelenica in tudi Zatrnik, nekdaj priljubljeno družinsko smučišče nad Bledom, ki pa bo po dveh desetletjih mrtvila spet začelo obratovati. Simboličen začetek projekta oživitve smučišča je bil sobotni Ovčarski bal z več kot 1000 obiskovalci.

Še v časih rajnke skupne države je bil Zatrnik dobro obiskana (tudi po 5000 smučarjev dnevno) in priljubljena smučarska destinacija, ki je poskrbela tudi za uspešno zimsko sezono na Bledu. Spori zaradi neurejenih lastniških razmerij glede zemljišč so bili za smučišče usodni, ker se jih ni dalo rešiti, ni bilo možno pridobiti niti gradbenega dovoljenja za prenovo dotrajanih smučarskih naprav. Zatrnik zadnje debelo desetletje sodi v občino Gorje, ki se je leta 2006 izločila iz občine Bled.

Mrtvih sezon je zdaj dovolj, osem Zatrničanov je nedavno ustanovilo gospodarsko družbo RTC Zatrnik, ki jo kot direktor vodi nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar. Zaveda se, da ledu ne bo lahko prebiti, saj jih že na začetku čakajo resni izzivi: »Sprva se bo treba dogovoriti z lastniki zemljišč glede pogojev uporabe zemljišč. Smo optimisti, želimo si partnerskega odnosa, odprti smo za nove družabnike v RTC.« Pomembno bo tudi sodelovanje z obema vpletenima občinama, Gorjami in Bledom.

image
Zadnja zimska sezona na Zatrniku je bila leta 1994. FOTO: Ana Bajec


Prav vsi, ki imajo v rokah škarje in platno, so se ob robu Ovčarskemu balu zavezali k sodelovanju pri tem zahtevnem projektu, zavedajoč se pomena ponovne obuditve sončnega in odlično dostopnega smučišča za lokalni zimski turizem, saj leži v neposredni bližini gorenjskega turističnega bisera. »Občina Bled v Zatrnik sicer ne more vlagati, saj smučišče ni njeno, bo pa podprla prizadevanja ostalih za revitalizacijo smučišča,« so sporočili iz kabineta blejskega župana Janeza Fajfarja.

Smučišče, ki je zadnjo sezono pisalo davnega leta 1994, leži v Triglavskem narodnem parku, kar pa za umetno zasneževanje, brez katerega ne bo zanesljive sezone, ne bo ovira, saj ga dovoljujejo predpisi. Občina Gorje zato že načrtuje ustrezno ureditev vodovoda, ki je pogoj za postavitev zbiralnika za umetno zasneževanje. V RTC Zatrnik naj bi se oktobra sestali z županoma Fajfarjem in Petrom Torkarjem glede priprave načrta, razdelitve nalog in operativnega odprtja projekta, ki se ga bodo lotili postopoma.

image
Rokave sta zavihala predsednik Turističnega društva Gorje Jože Borse in direktor RTC Zatrnik Aleš Zalar. FOTO: Ana Bajec


V RTC obljubljajo korektno sodelovanje in usklajevanje tudi s TNP, »saj si ne želimo, da bi prišlo do predimenzioniranega turizma. Kot že v preteklosti se nameravamo osredotočiti na družine, razmišljamo pa tudi o možnostih povezave Zatrnika z Bledom s krožno kabinsko žičnico, pozneje tudi o povezavi z območjem Viševnika in Rudnega polja,« načrte razkrije Zalar. Prednostna naloga bo sicer postavitev sedežnice na Hotunjski vrh, ki bi lahko bila koristna tudi za poletni turizem.

Sicer pa v okviru projekta načrtujejo postopno uvedbo petih novih žičnic (vse prejšnje so neustrezne in zastarele) in ureditev 20 kilometrov smučarskih prog na območju, ki je obiskovalce privabljajo že tudi nekoč. Že v prihajajoči zimski sezoni bodo prvi korak k oživitvi smučišča storili z vrvnimi vlečnicami za otroke, sezono pozneje naj bi se po strminah spustili tudi odrasli. Nova štirisedežnica na Hotunjskem vrhu naj bi obratovala vse leto, zato bo Zatrnik kot izjemna razgledna točka vabil tudi poleti. Nekoč v prihodnosti morda tudi s poletnim sankališčem ...