Avstrijcem prodali 90 odstotkov lesa

Zaradi vetroloma že dosegli lanski celoletni odkup Kmetje so največji lastnik in dobavitelj Mlekarne Celeia.

Objavljeno
16. avgust 2018 06.00
Posodobljeno
16. avgust 2018 06.00
Zadružne police z različnimi vrstami moke polnijo na kmetiji Popčev mlin. FOTO: Tadej Regent
Slovenj Gradec – Koroška kmetijsko-gozdarska zadruga (KKGZ), ki se po prometu (lani 35 milijonov evrov) uvršča med največje slovenske zadruge, je v prvi polovici tega leta zaradi posledic vetroloma odkupila že skoraj 38.000 kubičnih metrov hlodovine, kar je toliko, kot je znašal celoten lanski odkup.

Danica Ramšak, direktorica KKGZ, pravi: »Pri iskanju kupcev za les smo se morali zelo potruditi. Večino, kar 90 odstotkov, smo ga prodali avstrijskim žagarjem, a ne najbližjim kar za mejo, ker so že zasuti z lesom, pač pa smo jih morali poiskati dlje. To pa pomeni več stroškov za prevoz.« Vodstvo zadruge zato z optimizmom spremlja načrte novega, turškega lastnika tovarne ivernih plošč, ki naj bi proizvodnjo zagnal prihodnjo pomlad. Podjetje Yildiz Enegre Adria se z družbo Slovenski državni gozdovi še pogaja o 15-letni dobavi lesne surovine, a je že jasno, da je po pravilih o načinu in merilih prodaje gozdnih lesnih sortimentov iz državnih gozdov ne bo mogel kupiti več kot 35 odstotkov.

Kozolec

Koroška kmetijsko-gozdarska zadruga pomaga svojim članom tudi pri prodaji doma pridelane hrane. V petih od štiriindvajsetih prodajaln je v posebnem prodajnem kotičku, imenovanem Kozolec, že mogoče kupiti proizvode iz mleka in mesa, domače testenine, pa tudi med, jajca in moko. Po novem so na prodajne police dodali še sveže sadje in zelenjavo. V projektu sodeluje šestnajst kmetij.


Poleg odkupa lesa se zadruga ukvarja tudi z odkupom živine in mleka. »Odkup pomeni polovico naše dejavnosti, drugo polovico pa trgovska dejavnost,« pravi Ramšakova. Koroška kmetijsko-gozdarska zadruga odkupi 30 milijonov litrov mleka na leto in je največji dobavitelj Mlekarne Celeia v Arji vasi, s tem letom pa tudi njena največja lastnica, saj so povečali lastniški delež na 17,6 odstotkna. Zadruga ima 239 dobaviteljev mleka. Največji med njimi je kmet Harold Konečnik iz Selovca, ki je lani pridelal več kot milijon litrov mleka. »Zavedamo se odgovornosti, ki jo prinaša lastništvo v mlekarni. A le tako lahko dolgoročno poskrbimo, da bodo kmetje lahko mleko prodali, mlekarna pa vlagala v razvoj,« trdi Ramšakova.

Z dobičkom so letos kupili tudi delnice Deželne banke Slovenije in naročili dokumentacijo za prenovo prodajalne na Podgorski cesti v Slovenj Gradcu ter ureditev skladišča za gradbeni material v Radljah ob Dravi. »Zadruga ima 24 prodajaln v vseh treh dolinah. Trudimo se, da so dobro založene, naši delavci pa prijazni do strank. Vsaka štiri leta zgradimo ali obnovimo kakšno poslovalnico,« pove direktorica.

Zadruga, ki letos praznuje sedemdeset let delovanja, ima tisoč članov in 135 zaposlenih. Zadružne vrste v vseh treh koroških dolinah je strnila leta 2001, dve leti po aferi v Hranilno-kreditni službi, ki je posameznikom brez ustreznih zavarovanj odobrila visoka posojila, ki jih niso nikoli vrnili.