Korošci spet grozijo z zaporami

Dars je izbral izvajalca za odsek med Slovenj Gradcem in Velenjem, do Šentruperta pa zaradi ustavnega sodišča še ne.
Objavljeno
11. junij 2018 16.29
Posodobljeno
12. junij 2018 08.28
Po časovnici iz protokola bi morali projektiranje tretje razvojne osi na odseku Šentrupert –Velenje–Slovenj Gradec začeti že decembra, a je Dars dal soglasje za začetek projektiranja le na odseku Slovenj Gradec –Velenje, za Šentrupert–Velenje pa ne. FOTO: Igor Zaplatil
Radlje ob Dravi – Svet Koroške regije je na ministrstvo za infrastrukturo in Dars poslal protestno pismo zaradi polletnega zamika pri načrtovani gradnji tretje razvojne osi, grozijo tudi z zaporami cest in državljansko nepokorščino.

Po časovnici iz protokola bi morali projektiranje tretje razvojne osi na odseku Šentrupert –Velenje–Slovenj Gradec začeti že decembra, a je Dars dal soglasje za začetek projektiranja le na odseku Slovenj Gradec –Velenje, za Šentrupert–Velenje pa ne. Posel na odseku Velenje–Slovenj Gradec, v vrednosti 16,4 milijona evrov, je dobil edini ponudnik na javnem razpisu – družbe Lineal, BPI in Irgo Conculting. »Pričakujemo, da bomo pogodbo sklenili še ta mesec,« pravijo v Darsu.
»Koroška je še naprej talka spodnjega dela trase tretje razvojne osi.«
Aljaž Verhovnik, mladinska iniciativa za tretjo razvojno os

»Zakaj niso podali soglasja za projektiranje tudi na odseku Šentrupert–Velenje, Dars ni navedel. Zelo verjeten vzrok je presoja za oceno ustavnosti in zakonitosti uredbe o državnem prostorskem načrtu za odsek Šentrupert–Velenje,« pravi predsednik odbora za gradnjo tretje razvojne osi Matic Tasič. V Darsu odgovarjajo: »Soglasja nadzornega sveta Darsa še ni, zato ne moremo napovedati termina sklenitve pogodbe.«

Tudi za to javno naročilo v vrednosti dobrih enajst milijonov evrov je prispela le ena ponudba; oddale so jo družbe PNZ, Projekt Nova Gorica in Elea iC. A soglasja nadzornikov očitno ne bo, dokler ustavno sodišče ne bo presodilo o januarja vloženi pobudi za oceno ustavnosti in zakonitosti uredbe o državnem prostorskem načrtu za državno cesto od Šentruperta do Velenja ter najnovejši zahtevi za oceno ustavnosti in zakonitosti uredbe o državnem prostorskem načrtu na tem odseku, ki jo je sodišče prejelo 30. maja.

»Svet Koroške regije protestira zoper odločitev nadzornega sveta Darsa, ker da ne obstajajo nobeni formalnopravni zadržki, da projektiranja ne bi začeli. Presoja ustavnosti namreč ne zadrži izvršljivosti uredbe o državnem prostorskem načrtu,« trdijo v odboru za gradnjo tretje razvojne osi. Korošci pričakujejo, da bodo odgovorni nadomestili zamujeni čas, če se to ne bo zgodilo, pa napovedujejo državljansko nepokorščino in zaprtje cest. »Državni uradniki lahko projekt peljejo naprej tudi, ko še nimamo vlade,« pravi slovenjgraški župan Andrej Čas, ki je včeraj prevzel nalogo predsedujočega svetu Koroške regije.