Prevalje prizadele hude poplave (VIDEO)

Razmere na Prevaljah so se umirile. Ob obisku Cerarja napovedani že prvi interventni ukrepi.
Fotografija: Gasilci še črpajo vodo iz objektov in čistijo ulice ter pločnike. FOTO: Mateja Kotnik
Odpri galerijo
Gasilci še črpajo vodo iz objektov in čistijo ulice ter pločnike. FOTO: Mateja Kotnik

Prevalje – Razmere na Prevaljah so se umirile. Gasilci in prostovoljci ter lastniki poplavljenih objektov pa bodo v prihodnjih dneh še imeli polne roke dela. Prav tako Direkcija RS za vode, ki je obljubila, da bo urgentno očistila vse štiri zaplavne pregrade, čez mesec dni začela z dolgo pričakovano sanacijo hudourniškega Štefanovega potoka, občina pa se bo z direkcijo za infrastrukturo ter Slovenskimi železnicami dogovorila za ureditev prepustov pod državno cesto in železniško progo. S temi ukrepi naj bi v prihodnje preprečili podobne poplavne dogodke.

Z grenkim priokusom zaradi razdejanja na Prevaljah, so na Ravnah ob navzočnosti predsednika vlade Mira Cerarja, ki opravlja tekoče posle, obeležili začetek novih gradbenih dela za zaščito pred poplavami v porečju reke Meže, Mislinje in Drave. Projekt je vreden 22,3 milijona evrov. Cerar je na Koroškem izjavil, da je država na področju protipoplavne zaščite naredila veliko, a sodeč po dogodku na Prevaljah še vedno ne dovolj. Zahvalil se je gasilcem in prostovoljcem, ki so pomagali občanom Prevalj. »Država bo projekt protipoplavne zašite peljala še naprej. Obljubim, da bomo naredili še tisto, česar doslej nismo,« je rekel Cerar.

Miro Cerar je danes obiskal Prevalje. FOTO: Mateja Kotnik
Miro Cerar je danes obiskal Prevalje. FOTO: Mateja Kotnik


Občina Prevalje je morala zaradi uničenega doma poiskati začasno bivališče le eni družini, druga pa je to možnost zavrnila.
 

Gasilcem uspelo rešiti avtomobile


Središče Prevalj je po sinočnem hudem neurju, ki je v dvajsetih minutah zalilo trideset stanovanjskih in poslovnih stavb v središču mesta in za tri ure zaprlo glavno cesto skozi dolino, danes dopoldne spominjalo na sveže zorano njivo. Trideset domačih gasilcev, ki so jim na pomoč priskočili kolegi od Raven do Črne na Koroškem, še črpajo vodo iz objektov in čistijo ulice ter pločnike. Na pomoč jim je priskočilo tudi petnajst prostovoljcev, a je mož in žena še vedno premalo za vse, kar je treba postoriti. Zato na Prevaljah kličejo: »Še potrebujemo pomoč!«

...
...


Voda, ki je s seboj nosila mulj, kamenje, vejevje in celo štore, je središče Prevalj zalila v dolžini slabega kilometra. Na glavni cesti, ki je edina prometnica skozi Mežiško dolino, so v pol metra visoki vodi obtičali trije avtomobili. »Vse nam je uspelo rešiti,« je povedal poveljnik prevaljskih gasilcev Aljaž Pori. Hudo uro nad Prevaljami, ki se je ponovila že tretje leto zapored, sta znova zakrivila Flisov in Štefanov potok. »Škoda bi bila manjša, če bi bili propusti pod glavno cesto očiščeni in če bi vodarji končno našli denar za sanacijo Štefanovega potoka. Flisov potok, ki smo ga pred časom sanirali, je kolikot toliko vzdržal,« je povedal prevaljski župan Matic Tasič.



Voda se je iz cestnih jaškov dvigovala kot gejzirji in drla na obe strani ceste. V gostilni Škufca je prebila trojna vrata. »Meter in pol smo je imeli v lokalu. Mize so plavale,« je povedal Mihael Škufca. »Prav nič ni pomagalo, da se je več mož postavilo k vratom in poskušalo zadržati vdor vode,« je nadaljeval.



»Lahko smo samo nemočno opazovali. Vsega je bilo konec v dvajsetih minutah,« razloži župan, ki je hvaležen vsem, ki so sinoči priskočili na pomoč. Zanjo prosijo tudi danes. Škoda bo velika.

Komentarji: