Površnim izvajalcem bodo stopili na prste

Na ministrstvu za okolje in prostor nezadovoljni z učinkovitostjo ukrepov v zgornji Mežiški dolini.
Fotografija: Ne le stare ekološke rane, tudi aktualni onesnaževalci so problem. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Ne le stare ekološke rane, tudi aktualni onesnaževalci so problem. FOTO: Blaž Samec

Črna na Koroškem, Mežica – Do leta 2022, ko se bo iztekel program sanacije s svincem in drugimi težkimi kovinami onesnaženega okolja v zgornji Mežiški dolini, namerava država pogosteje in ostreje opravljati nadzor nad vsemi gradbenimi posegi v prostor na tem območju in ravnanju z onesnaženo zemljo, pod drobnogledom inšpektorjev pa bodo tudi aktualni onesnaževalci.  

"Na podlagi terenskih ogledov smo v zgornji Mežiški dolini ugotovili kar nekaj pomanjkljivosti in virov dodatnega onesnaževanja okolja. To so zlasti stare odprte halde. Iz Žerjavske denimo se material uporablja za gradbene materiale," so povedali na ministrstvu za okolje in prostor (MOP), kjer so nezadovoljni tudi s preplastitvami makadamskih površin. "Izvedba je površna in neustrezna," trdijo na ministrstvu. "Podpiram, da bo država pristopila k takemu nadzoru izvajalcev. Nekatera dela izvajalci res opravijo slabo, večinoma zato, ker nimajo ustreznih kadrov," pravi črnjanska županja Romana Lesjak

Ministrstvo za okolje in prostor na celotnem območju Mežiške doline ugotavlja tudi neustrezno ravnanje ob rušenju objektov in gradbenimi odpadki. "Zaradi tega smo vse investitorje s pisnim opozorilom obvestili o takojšnji odpravi ugotovljenih nepravilnosti," pravijo na MOP

Ker del dodatnega onesnaževanj pripisujejo ne le starim ekološkim ranam, pač pa tudi aktualnim onesnaževalcem na lokaciji v Žerjavu (gre za Tovarno akumulatorskih baterij in njeni hčerinski družbi MPI Reciklaža in Gradbeni materiali), bodo dodatne ukrepe določili tudi zanje. Kakšne, bodo odločili po tem, ko bodo dobili na mizo končno poročilo Agencije RS za okolje o obsežnih meritvah kakovosti zraka, ki ji je Arso na večih lokacijah v Žerjavu in Rudarjevem (občina Črna na Koroškem) izvedel lani.  

Z asfaltom nad svinčeni prah

Država bo za sanacijske ukrepe, ki jih na območju občin Mežica in Črna na Koroškem sistematično izvaja od leta 2007, letos namenila 750.000 evrov. Največ od tega bo dobila občina Črna. "Večino sredstev bomo še vedno porabili za preplastitve, kjer je učinek v boju zoper svinčeni prah največji. Do konca okoljskega sanacijskega programa v letu 2022, za katerega je država namenila dobrih devet milijonov evrov, bosta obe občini dobili še dober milijon in pol evrov, v obeh pa že zdaj ugotavljajo, da bo denarja premalo za učinkovito dokončanje sanacije. Mežiški župan Dušan Krebel večkrat javno primerja sanacijo v Sloveniji z bližnjim Podkloštrom v Avstriji, kjer je država za okoljsko sanacijo namenila 35 milijonov evrov, opravili pa so jo v petih letih.   

Osebnih vabil na odvzeme krvi ne bo

V okviru sanacijskih ukrepov Nacionalni inštitut za javno zdravje sistematično preverja vsebnost svinca v krvi otrok. Rezultati so merilo za oceno napredka programa in načrtovanje prihodnjih ukrepov. Lanski niso bili spodbudni, saj so prekoračene vsebnosti svinca v krvi določili kar pri 16 odstotkih triletnikov iz Črne na Koroškem in Mežice. Na ravenski enoti NIJZ seznamov otrok, ki jih bodo v laboratorij povabili letos, še nimajo. Zaradi nove uredbe o varstvu osebnih podatkov bodo morali spremeniti dosedanji poimenski način vabljenja na odvzeme s pošto na domač naslov. 

Komentarji: