Za pohodništvo in turizem 4,3 milijona evrov

Štirinajst občin na slovenski in avstrijski strani bo denar dobilo v treh letih; tudi za adrenalinski park v Črni.
Objavljeno
24. marec 2018 09.20
Posodobljeno
13. april 2018 20.28
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik

Pliberk/Mežica – Geopark Karavanke, čezmejni doživljajski prostor, ki združuje pet slovenskih in devet avstrijskih občin ob nekdanji meji, bo v prihodnjih treh letih s pomočjo 4,3 milijona evrov evropskih sredstev razvijal inovativne programe pohodništva in izletništva. V Črni na Koroškem bodo z denarjem zgradili adrenalinski park.

Geoparku Karavanke je na razpisu evropskega sklada za regionalni razvoj Interreg Slovenija-Avstrija uspelo s projektoma za pohodništvo NatureGame in NaKult. Vodilni partner prvega bo lastnik smučišča Peca Franz Skuk, drugega pa Geopark Karavanke. Na območje parka bosta projekta prinesla označene pohodne poti, nove interpretacijske in info točke, poskrbela za čezmejno mrežo planinskih vodnikov ter novi skupni produkt geoigre. Ta bo turistom omogočil raziskovanje na podlagi igralnih modulov, v katere bodo vključeni kolesarjenje, plezanje, pohodništvo in druge oblike gibanja.

Večji projekt na slovenski strani je gradnja ziplina v Črni na Koroškem, za katerega bo občina iz EU dobila okoli 600.000 evrov, kar je sicer nekoliko manj, kot so načrtovali. Največja atrakcija adrenalinskega parka bo spust po skoraj kilometer dolgi jeklenici od Obistovih peči nad hišami v centru Črne do vznožja smučišča. Park bo imel tudi razgledno ploščad, ki bo izhodišče ne le za spust po jeklenici, ampak tudi za spust z gorskimi kolesi. Do razglednega pomola bodo obiskovalci lahko prišli peš ali s kolesi, najdrznejši pa bodo do njega lahko priplezali po zahtevni planinski poti (ferati). Adrenalinski park, ki naj bi ga zgradili v dveh letih, bo Črni na Koroškem omogočil velik korak naprej v razvoju turizma. »V ta namen se je občina že odločila za prenovo prvega nadstropja hotela v centru kraja,« pravi županja Romana Lesjak.

Sodelovanje ovirajo mejne kontrole

»Geopark Karavanke je zgodba o uspehu,« pravi Dušan Krebel, župan Mežice in podpredsednik Geoparka Karavanke: »V štirih letih, odkar park deluje, smo pridobili tri info vstopne točke vanj, okoli osem interpretacijskih točk in, kar je najpomembnejše, okoli petnajst tisoč novih obiskovalcev na leto.«  Milan Predan, generalni konzul Slovenije v Celovcu, pravi, da je čezmejni projekt pomemben za slovensko manjšino na avstrijskem Koroškem, da pa na sodelovanje med državama ne vplivajo dobro mejne kontrole. »Avstrijske oblasti prepričujemo, da takšen ukrep ni potreben,« pove Predan. 

Geopark Karavanke te dni gosti predstavnike evropskih geoparkov. Gerald Hartmann, poslovodja Geoparka: »Gostimo 140 predstavnikov evropske mreže geoparkov, ki jo sestavlja sedemdeset geoparkov iz triindvajsetih držav.«