Ali Ljubljana res potrebuje dva centra znanosti?

Direktor prvega centra znanosti pri nas kritičen do financiranja in delovanja nove znanstvene ustanove v Trnovem

Objavljeno
02. marec 2019 07.00
Posodobljeno
02. marec 2019 07.00
Center znanosti bo čez tri leta zrasel na območju med Barjansko cesto, Riharjevo cesto in Gradaščico. FOTO: Dekleva Gregorič arhitekti
Na območju med Barjansko cesto, Riharjevo cesto in Gradaščico bo predvidoma konec leta 2022 zaživel nov center znanosti. »Gre za stičišče sodelovanja med znanostjo, izobraževanjem, gospodarstvom in kulturo oziroma za prostor, kjer bo prikazano, kaj Slovenija zna in zmore,« pravijo na šolskem ministrstvu. »Če bosta v Ljubljani dve ustanovi z enakimi dejavnostmi in neuravnoteženim financiranjem, potem je jasno, da temu ne moremo konkurirati,« ocenjuje Miha Kos, idejni oče in direktor Hiše eksperimentov.

Najprej o tem, od kod ideja za ustanovitev centra znanosti v Ljubljani. Pred dobrim letom, natančneje aprila lani, je takratna Cerarjeva vlada projekt gradnje takšnega centra umestila v vladni načrt razvojnih programov za obdobje od leta 2018 do leta 2022. Gre za demonstracijski objekt, ki bo namenjen promociji in popularizaciji znanosti, raziskovanja, tehnologij, inovacij in vseživljenjskega učenja skozi eksperimente in prikaze uspehov znanosti, gospodarstva in kulture.

Obiskovalci bodo lahko videli in preizkusili številne interaktivne naprave za prikaz posameznih odkritij različnih znanstvenih disciplin, spoznavali pa bodo tudi vrhunske inovativne slovenske izdelke in znanstvena dognanja na preprost, razumljiv in predvsem zanimiv način, pravijo na šolskem ministrstvu. Center znanosti bo hkrati mlade navduševal za študij naravoslovnih in tehničnih ved ter jih spodbujal k inovativnosti in kreativnosti.

image
Delo Stavba trnovskega Centra znanosti bo obsegala okoli 8.000 kvadratnih metrov notranjih in okoli 2.000 kvadratnih metrov zunanjih površin. FOTO: Dekleva Gregorič arhitekti


Iz Bruslja 16 milijonov evrov


Zemljišče v Trnovem, kjer naj bi zgradili nov center znanosti, je v lasti MOL in države, uspešna realizacija projekta pa je, kot pravijo na ministrstvu pod vodstvom Jerneja Pikala, odvisna tudi od črpanja evropskih kohezijskih sredstev. Gradnja naj bi stala okoli 26 milijonov evrov, od tega naj bi dobrih 16 milijonov evrov pridobili iz Bruslja. Lani avgusta so na ministrstvu pripravili osnutek občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN), pred dnevi pa je bila izbrana tudi arhitekturna in urbanistična rešitev, ki so jo pripravili v biroju Dekleva Gregorič arhitekti. Ti so zmagali na javnem natečaju šolskega ministrstva, objavljenem oktobra lani.

Na podlagi arhitekturnih rešitev bo pripravljen dopolnjeni osnutek OPPN, ki mu sledi priprava projektne dokumentacije. Prihodnje leto bodo predvidoma zaprosili za gradbeno dovoljenje in začeli z gradnjo centra. Na vprašanje, ali bo v novem centru znanosti tudi Hiša eksperimentov, na ministrstvu na kratko odgovarjajo: »Predvidena je ustanovitev javnega zavoda. Ustanova Hiša eksperimentov je zasebni zavod, v odnosu do katerega mora ministrstvo upoštevati zakonske omejitve.«

»Nemogoče je, da bi se Hiša eksperimentov preselila v center znanosti. To je tako, kot da bi bili dobra pekarna, ki peče kruh, žemlje, potice in torte. Potem pa nekdo postavi veliko pekarno in nam ponudi, da lahko pečemo tudi mi, ampak le žemljice, seveda pod pogojem, da jim damo vse naše recepte.«
Miha Kos


Veliki pohrustajo majhne


»Ta center bi moral povezovati vsa ministrstva, in ne le gospodarsko, kulturno in šolsko ministrstvo ter vladno službo za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Hiša eksperimentov je zaščitena blagovna znamka. Gre za center znanosti, ki se imenuje Hiša eksperimentov,« pravi Miha Kos, direktor prvega slovenskega centra znanosti – Hiše eksperimentov. Besedno zvezo 'center znanosti' sem pred dobrimi dvajsetimi leti uvedel v slovenski jezik, saj je bilo potrebno posloveniti angleški izraz 'Science Centre'. Takrat se še nobenemu politiku pri nas ni sanjalo, kaj želim v Sloveniji postaviti,« pravi.

Na vprašanje, kako gleda na ustanovitev novega centra znanosti v Trnovem, kritično odgovarja: »Ideja tako, kakor je zastavljena, ni v redu. Zanima me, kdo od teh ljudi, ki so pisali ta projekt, pozna delovanje centra.« Po njegovem mnenju je prav tako nemogoče govoriti o tem, da bi se Hiša eksperimentov preselila v center znanosti v Trnovem.

»To je tako, kot da bi bili dobra pekarna, ki peče kruh, žemlje, potice in torte. Potem pa nekdo postavi veliko pekarno in nam ponudi, da lahko pečemo tudi mi, ampak le žemljice. Seveda pod pogojem, da jim damo vse naše recepte,« slikovito opisuje Kos.

Center znanosti naj bi zaživel leta 2022.
Predvidena je ustanovitev javnega zavoda, projekt bo sofinancirala EU.
To je nelojalna konkurenca države, pravi Miha Kos, direktor Hiše eksperimentov.
Projekt center znanosti temelji na Kosovih idejah in ocenah, ki jih je dal šolskemu ministrstvu.


Center znanosti je Kosova ideja


Večkrat je pozval ministrstvo, naj naštejejo tiste dejavnosti, ki se bodo izvajale v novem centru, in tiste, ki se še ne izvajajo v Hiši eksperimentov, a neuspešno. Ob tem Kos dodaja, da bo novi center znanosti Hiši eksperimentov pravzaprav nelojalna konkurenca države.

»Ne poznam primera na svetu, kjer bi imeli v enem mestu dva centra znanosti. S tem nas na nek način tudi silijo, naj sprejmemo pogoje. Projekt 'center znanosti' temelji na mojih idejah in ocenah, ki sem jih pred slabimi desetimi leti v dobri veri predal ministrstvu. Takrat naj bi se projekt imenoval Center znanosti – Hiša eksperimentov. Ideje za idejni načrt sem trosil seveda v iskreni želji in zaradi obljub, da bo podhranjena Hiša eksperimentov zaradi Slovenije končno prišla do ustreznih prostorov. Potem se je zamenjala vlada in projekt je padel v vodo. Tako sem mislil; zdaj vem, da je padel v predal,« pravi Kos.


Hiša eksperimentov je le izložbeno okno


Hiša eksperimentov, ki na Trubarjevi ulici na petsto kvadratnih metrih uspešno deluje že 23 let, je po njegovih besedah le izložbeno okno centra znanosti. »Težko se je boriti z državo, še posebej, ker je bila že na začetku med našimi ustanovitelji in je v našem obstoju videla uspešno ustanovo, namenjeno promociji in popularizaciji znanosti, raziskovanja, lastnega razvoja in raziskovanja novih didaktičnih metod, kulturno-umetniški in gospodarski dejavnosti, promociji gospodarstva, ekologije in zdravega načina življenja.«

Kot pravi, so na ministrstvu očitno brali njihov ustanovitveni akt in se pri tem napajali tudi pri pisanju svojega projekta. Ni težko z vsebino konkurirati projektu »center znanosti« šolskega ministrstva, saj prave vsebine (še) nima. »Če pa bo država en center redno in bogato hranila, drugega, rojenega iz entuziazma in civilne iniciative, pa stradala, bo temu težko konkurirati,« dodaja Kos.

26
milijonov evrov je ocenjena vrednost centra znanosti v Trnovem


Hiša eksperimentov je javna oseba zasebnega prava, financirajo se iz vstopnin, evropskih, državnih ter občinskih projektov ter sponzorstev in donacij, rednega financiranja pa nimajo. »In, če pogledamo še iz vidika sponzorjev – zagotovo bodo raje vidni v velikem prostoru kot pa v Hiši eksperimentov. Koga zanima izvirnost? Tudi to je nelojalna konkurenca,« še zaključuje dr. Miha Kos, idejni vodja in direktor Hiše eksperimentov.