Bavarski dvor v kockah

Asfaltiran je del Kersnikove ulice, na Celovški cesti v križišču z zaprto Drenikovo ulico začasno brez semaforja.  

Objavljeno
22. februar 2019 10.00
Posodobljeno
22. februar 2019 10.12
Pred Kozolcem hitijo s polaganjem tlakovcev. FOTO: Leon Vidic/Delo
A. S.
A. S.
Nenavadno februarsko vreme gre na roke gradbenim delavcem, ki se v mestu ukvarjajo z različnimi cestnimi deli. Tako so včeraj asfaltirali dolge tedne razkopano Kersnikovo ulico, na Bavarskem dvoru na pločnikih pospešeno polagajo cestne tlakovce, dela napredujejo tudi v križišču Celovške ceste, Drenikove ulice in ulice Na Jami.

V šišenskem križišču in na Celovški cesti v konicah resda nastajajo zastoji, toda spletni zemljevid s prikazom gostote prometa je samo rahlo bolj rdeče obarvan kot sicer. Obnova križišča je del rekonstrukcije Drenikove ulice, ki bo po napovedih zaprta do pustne nedelje, 3. marca. V tem času bodo izvajalci uredili vzhodni del križišča, potem pa se bodo za naslednja dva tedna prestavili na zahodni del, kjer zdaj promet poteka v smeri proti središču mesta po dveh pasovih – rumenem za avtobuse in drugem za preostali promet – ter enem v smeri proti Gorenjski.

Promet je razmeroma tekoč, saj semaforji ne delajo, zavijanje s Celovške levo proti Vodnikovi ni dovoljeno, Drenikova je zaprta, vključevanje iz smeri Vodnikove je po ulici Na Jami možno samo v smeri proti centru. Zaradi obvoza mestnih avtobusov je še dodatno zgoščen promet pri njihovem zavijanju s Celovške na Šišensko.

Z včerajšnjim polaganjem asfalta na delu Kersnikove obnova kareja med Vošnjakovo, Dvořakovo, Slovensko in Gosposvetsko še ni zaključena, tudi izvajalce pri rekonstrukciji severnega dela Slovenske čaka še veliko dela. So pa doslej že položili večino tlakovcev, danes že asfaltirajo zahodni del Slovenske pred Kozolcem, stojijo že ogrodja za nadstreške avtobusnih postajališč, drevesne korenine so zaščitene, vidno je podzemno ogrodje postajališča Biciklja.

Ko bodo dela dokončana, bo promet prestavljen na zahodni del Slovenske, gradbeni stroji pa se bodo preselili na vzhodno stran. Po odstranitvi vrhnjih slojev bodo za svoja orodja poprijeli arheologi, ki pa tu prav senzacionalnih odkritij, takih, kot so bila na Gosposvetski, del teh je zdaj na ogled v Mestnem muzeju, ne pričakujejo. Na tem delu se je severno emonsko grobišče že redčilo, območje pa je zaradi številnih dosedanjih gradbenih del z arheološkega stališča že precej razvrednoteno.