Bo KPL izrinil tekmece za nakup Tobačne?

Odvetniška družba Čeferin od sodišča zahteva, naj stečajni upravitelj Imosa-G razveljavi razpis za Tobačno
Fotografija: 49 nepremičnin na območju Tobačne bi lahko tokrat pristalo v rokah KPL in njenega lastnika, bosanske družbe MG Mind. Foto: Voranc Vogel
Odpri galerijo
49 nepremičnin na območju Tobačne bi lahko tokrat pristalo v rokah KPL in njenega lastnika, bosanske družbe MG Mind. Foto: Voranc Vogel

 Stečajni upravitelj Grega Erman bo v začetku prihodnjega tedna končal zbiranje zavezujočih ponudb za nakup premoženja Imosa-G v stečaju in morda tudi končno prodal 49 nepremičnin na območju Tobačne. Po naših informacijah bi lahko kompleks Tobačne za 23,1 milijona evrov pristal v rokah KPL in njenega lastnika, bosanske družbe MG Mind.

Sredi aprila je stečajni upravitelj propadlega Imosa-G Grega Erman objavil novo zavezujoče zbiranje ponudb za nakup nepremičnin na območju Tobačne, rok pa se izteče v ponedeljek, 18. junija. Tako kot pri zadnji neuspešni prodaji je izklicna cena določena pri 23 milijonih evrov. Zainteresirani ponudniki morajo vplačati 1,15 milijona evrov varščine ali pa v enakem znesku predložiti bančno garancijo. Kompleks Tobačna je tudi tokrat naprodaj kot celota, stečajni upravitelj pa bo vse ponudnike o izidu razpisa obvestil 15 dni po izteku roka za zbiranje zavezujočih ponudb.

Iz dokumenta, ki ga hranimo v uredništvu Dela, je razvidno, da bi se pri prodaji Tobačne lahko zgodil preobrat. Odvetniška družba Čeferin, pravna zastopnica družb KPL in njenega lastnika, bosanske družbe MG Mind (obe družbi sta sodelovali na prejšnjih razpisih za nakup Tobačne), je namreč 7. junija na Okrožno sodišče v Ljubljani vložila predlog za izdajo navodil stečajnemu upravitelju. V njem od sodišča zahtevajo, naj stečajni upravitelj Erman družbama KPL in MG Mind izda obvestilo o izidu postopka javnega zbiranja ponudb in jima dostavi besedilo kupoprodajne pogodbe za nakup kompleksa Tobačne za 23,1 milijona evrov. Odvetniška družba Čeferin še zahteva, naj stečajni upravitelj Imosa-G Grega Erman tudi umakne vabilo za zbiranje zavezujočih ponudb za nakup nepremičnin na območju Tobačne, objavljenega 18. aprila.



Sodišče še ni odločilo


Odvetniška družba Čeferin na 12 straneh sodišču dokazuje, da sta KPL in MG Mind maja lani na nezavezujočem zbiranju ponudb za nakup kompleksa Tobačna (na tem razpisu izhodiščna cena ni bila določena) dala zavezujočo ponudbo v višini 23,1 milijona evrov. Stečajni upravitelj Erman pa je, tako menita ponudnika, trdil, da je po tej ponudbi večkrat javno povabil potencialne ponudnike, naj oddajo svoje ponudbe. Po trditvah odvetniške družbe Čeferin stečajni upravitelj k temu ni bil zavezan, saj je že imel zavezujočo ponudbo. Če poenostavimo: družba MG Mind, sicer lastnik KPL, želi na ta način priti do lastništva nepremičnin na območju Tobačne.

Če jim to ne bo uspelo, bo na ta način bosanska družba v lasti poslovneža iz Republike srbske Mladena Milanovića odgnala ostale morebitne manj resne kupce, ki se potegujejo za nakup kompleksa Tobačna. »Postopek v zvezi s predlogom za izdajo navodil stečajnemu upravitelju še poteka, so na vprašanje, ali je že znana odločitev, odgovorili na ljubljanskem okrožnem sodišču.

Stečajni upravitelj Grega Erman pravi, da z zahtevo ponudnika uradno ni seznanjen, neuradno pa pravi, da vsebino pozna. »Navedb ponudnika za časopis ne bom komentiral, na sodišče pa bom podal svoj odgovor,« pravi Erman. Po njegovem mnenju je morebitna prekinitev prodajnega postopka neutemeljena, končno odločitev pa bo sprejelo sodišče. »Do morebitne odločitve sodišča bom nadaljeval vse aktivnosti glede prodaje, rok namreč poteče prihodnji ponedeljek,« je še pojasnil Erman.


Kako bi moral ukrepati stečajni upravitelj


Po mnenju naših sogovornikov bi moral stečajni upravitelj Imosa-G zaradi zahteve pravnih zastopnikov KPL in MG Mind takoj preveriti na pristojnem sodišču, ali je podan ustrezni zahtevek, in se v tem primeru posvetovati s pravnimi strokovnjaki o verjetnosti njenega uspeha. »V primeru upravičenega zahtevka pa bi moral takoj prekiniti oziroma javno preklicati zbiranje zavezujočih ponudb za nakup Tobačne in pisno obvestiti vse, s katerimi je opravil pogovore za prodajo, saj jim lahko v nasprotnem primeru povzroči večjo škodo,« meni eden izmed sogovornikov, ki ne želi biti imenovan. Ob tem dodaja, da se bosanska družba MG Mind in KPL zavedata, da bodo tokratne ponudbe za nakup kompleksa Tobačne višje, zato delajo vse, da bi postali lastniki teh nepremičnin, in sicer za 23,1 milijona evrov.

Premoženje Imosa-G je bilo že nekajkrat naprodaj, nazadnje maja lani, ko je na poziv prispelo 15 nezavezujočih ponudb. Najvišji ponudbi v višini 23 milijonov evrov sta takrat oddali nemška družba VG Dienstleistungen UG in bosanska družba MG Mind. Po naših zanesljivih informacijah je tudi zdaj za nakup resno zainteresiran nemški kupec s slovenskimi koreninami. Družba VG Dienstleistungen UG je namreč v lasti Ljubljančana Vincenca Grabnarja, ki že štiri desetletja prebiva in dela v Stuttgartu, v nakup nepremičnin na območju Tobačne pa se podaja z več nemškimi vlagatelji. Ali je slovenski zamejec še pripravljen kupiti kompleks Tobačna, nam ni uspelo izvedeti, saj se na naše klice ni odzval. Izvedeli pa smo, da naj bi Grabnar tudi tokrat oddal zavezujočo ponudbo, vendar naj bi to storil tik pred iztekom roka.

Komentarji: